Rusové bojující na straně Ukrajiny Putinovi zhatili plány. Naší operací se podařilo ustálit frontu, tvrdí

před 1 měsíc 50

Rusové bojující na straně Ukrajiny tvrdí, že jejich útoky v Belgorodské a Kurské oblasti pomohly ukrajinským ozbrojeným silám stabilizovat frontu. Zástupce Legie Svoboda Ruska Alexej Baranovskij na čtvrteční tiskové konferenci prohlásil, že okupační armáda se chystala před ruskými prezidentskými volbami a inaugurací Vladimira Putina zahájit novou ofenzivu. „Naše operace tyto plány narušila,“ dodal. Z příhraničních ruských oblastí v posledních dnech přicházely zprávy o vpádech bojovníků z Ukrajiny.

„Ve vojenském smyslu byly (ruské ozbrojené složky, pozn. red.) nuceny přesunout značné síly z okolí Kupjansku, aby udržely Belgorodskou a Kurskou oblast. Ve skutečnosti jsme narušili útočné plány ruské armády,“ vysvětlil Baranovskij.

Belgorodská oblast sousedí s Ukrajinou, která se přes dva roky brání ruské vojenské agresi. Ruské příhraniční regiony v souvislosti s ruskou invazí do sousední země čelí ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta informuje o ruských vzdušných útocích nebo dělostřeleckém ostřelování svého území prakticky denně. Útoky na Ukrajinu si často vyžádají civilní oběti.

Z Belgorodské a Kurské oblasti v posledních dnech rovněž přicházely zprávy o přeshraničních vpádech bojovníků z Ukrajiny. Moskva uváděla, že je armáda odrazila. Ruské úřady z oblasti v úterý evakuovaly kolem devíti tisíc dětí. Tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov jako důvod uvedl ukrajinské ostřelování tohoto ruského příhraničního regionu. Kvůli situaci v regionu minulý týden oznámil dočasné uzavření nákupních center a také škol v některých místech.

Útoky Rusů bojujících na straně Ukrajiny podle zástupce Legie Svoboda Ruska způsobily ruským silám ztráty v řádu stovek vojáků. Více než 650 jich údajně bylo zabito, dalších 908 bylo zraněno a další tři desítky skončily v zajetí. Kromě toho ruské síly ztratily i 121 kusů techniky. Údaje v situaci bojového konfliktu není monžé nezávisle ověřit.

„Odklonili jsme taktické letectvo, které provedlo více než 320 náletů, z nichž všechny dopadly na ruské území. Díky naší operaci se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo stabilizovat frontovou linii a pokrýt oblasti, kde se očekával masivní ruský útok,“ shrnul Alexej Baranovskij.

První pokus o útok za hranicemi Ruska proběhl 12. března. Rusové z oddílů Legie Svoboda Ruska na Telegramu napsali, že s pomocí tanků pronikli na území Ruské federace. „Překročili jsme Rubikon,“ uvedli. V dalších příspěvcích na téže komunikační platformě ohlásili ovládnutí vesnice Ťotkino v Kurské oblasti a zničení nejméně jednoho obrněného vozidla ruských sil. Prohlásili také, že příslušníci ruské armády z vesnice utekli, přičemž na místě nechali armádní techniku.

Za hranice pronikla stejná skupina i vloni v květnu. Ruské úřady z vpádu obvinily ukrajinské sabotážní skupiny, podle Kyjeva i médií do regionu pronikly oddíly Rusů bojujících na straně Ukrajiny. O podobných výpadech od té doby ruské úřady informovaly opakovaně.

Přečtěte celý článek