Rusové nadále postupují u Avdijivky. Ukrajinci potvrdili ústup na novou obrannou linii

před 2 měsíce 57

Ruská vojska dobyla ves Lastočkyne, ležící asi dva kilometry západně od Avdijivky na východě Ukrajiny, ohlásilo v pondělí ruské ministerstvo obrany podle tiskových agentur. Ukrajinští vojáci ustoupili na novou obrannou linii, aby zabránili dalšímu ruskému postupu na západ, uvedl armádní mluvčí podle serveru Ukrajinska pravda. Ten zveřejnil i nákres nové linie na mapce bojiště.

„Jednotky se stáhly ze vsi Lastočkyne, aby zaujaly obranu na linii Orlivka-Toneňke-Berdyči s cílem nepřipustit další postup nepřítele na západ,“ řekl Dmytro Lychovij, mluvčí ukrajinských sil bránících tento úsek fronty.

První zprávy o okupaci Lastočkyne se objevily už v sobotu, o den později Lychovij upřesnil, že ukrajinští vojáci se stáhli na západní okraj vsi, kde se dále bojuje. O stažení ukrajinských sil z Avdijivky informoval hlavní velitel Oleksandr Syrskyj 17. února, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom tvrdil, že v bojích o město utrpěli Rusové sedmkrát vyšší ztráty než Ukrajinci, připomněla Ukrajinska pravda.

Ruské ministerstvo obrany dnes tvrdilo, že ruské jednotky zlepšily své pozice u Avdijivky a také odrazily šest ukrajinských protiútoků. Ukrajinské ztráty odhadlo na 410 vojáků.

Tvrzení nepřátelských stran nelze v podmínkách války bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Agentura Reuters poslední neúspěchy na bojišti spojila se stížnostmi ukrajinských generálů na nedostatek zbraní a munice. Prezident Zelenskyj v neděli zopakoval, že ukrajinské vítězství závisí na pokračující podpoře Západu, zatímco válka pokračuje třetím rokem.

Přečtěte celý článek