Rusové naměřili v Chabarovsku prudký nárůst radiace. Úřady vyhlásily nouzový stav

před 3 týdny 30

Nečekaný objev učinil jeden ruský občan v ruském Chabarovsku, když se mu náhle aktivovalo příruční zařízení na měření radioaktivity. Přivolaní dobrovolníci rovněž naměřili nepřirozeně vysokou hladinu radiace a úřady oblast posléze uzavřely. Posléze informovaly, že situace je pod kontrolou a lidské životy nejsou ohroženy.

Bezpochyby velice překvapený musel být na sklonku března obyvatel Chabarovsku, daleko na východní Sibiři, když projížděl kolem skladiště kovů v průmyslové čtvrti a jak informovala ruská Novaja gazeta, Geigerův počítač mu začal hlásit přítomnost radioaktivity. Informoval o tom úřady, ty ale zpočátku nereagovaly, a tak se obrátil na místní dobrovolníky monitorující výskyt radiace.

Jak uvedl jeden z nich, oblast navštívili minulou středu a přestože se jim nepodařilo identifikovat samotný zdroj záření, na místě jejich dozimetr naměřil 800 mikrosievertů, což vysoce přesahuje povolenou normu, podle webu The Moscow Times až 1600krát. O den později se do situace konečně vložil Úřad pro mimořádné situace, který na místě ohradil zónu asi 30×30 metrů a v pátek vyhlásil nouzový stav.

Odborníci z místního specializovaného závodu Radon současně zahájili pátrání po zdroji radioaktivního záření. Když podezřelý předmět nalezli, vložili ho do ochranné schránky a odvezli k likvidaci. Jak se ukázalo, šlo o kapsli s radioaktivním césiem, která pocházela z defektoskopu, tedy stroje určeného k odhalování skrytých vad v materiálech. Vzhledem k tomu, že se předmět nacházel v průmyslové zóně, 2,5 kilometru od nejbližších obydlí k ohrožení lidského zdraví ani životů podle úřadů nedošlo.

Případy nálezů starého radioaktivního materiálu jsou sice ojedinělé, ale ne zcela výjimečné. V roce 2011 byla naměřena zvýšená radioaktivita i v pražském Podolí, když muži, který vlastnil hodinky s dozimetrem, začaly najednou hlásit záření na tamním dětském hřišti. Odborníci zakrátko našli jeho zdroj. Jak se ukázalo, šlo o malý váleček radioaktivního prvku radium, který se využívá v lékařství.

Přečtěte celý článek