Rusové zaútočili na elektrárny u Kyjeva. Jednu zcela zničili, tisíce lidí jsou bez energie

před 3 týdny 41

„Všichni pracovníci, kteří měli v době útoku směnu, jsou naživu," řekl předseda dozorčí rady Andrij Huta. V turbínové části elektrárny vypukl po výbuchu rozsáhlý požár, který se hasiči snaží uhasit.

ČTĚTE TAKÉ: Válku bez pomoci USA prohrajeme. Pak se terčem Ruska stanou další státy, varoval Zelenskyj

Společnost rovněž v minulém měsíci přišla o Zmijivskou tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti, rovněž zničenou při ruském útoku. Už v létě 2022 ztratila Vuhlehirskou tepelnou elektrárnu v Doněcké oblasti, přišla tak o veškeré kapacity.

Podle dostupných údajů byla Trypilská elektrárna s instalovaným výkonem 1800 MW po odstavení jaderné elektrárny v Černobylu největším zařízením na výrobu elektřiny v Kyjevské oblasti. V okolí metropole a přímo v Kyjevě jsou další tři zdroje elektřiny v podobě kombinovaných tepláren o výkonu 700 MW, 500 MW a 160 MW.

Rusko během noci podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu v pěti ukrajinských oblastech. Poškozeny byly mimo jiné dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Útoky připravily podle úřadů na 200 tisíc lidí o dodávky energie.

Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly nad Polskem polské a spojenecké stíhačky. „Byly aktivovány všechny postupy s cílem zajistit bezpečnost polského vzdušného prostoru,“ uvedlo v ranních hodinách vedení polské armády s tím, že situaci průběžně sleduje. Zároveň na sociální síti X varovalo obyvatele před „zvýšenou hladinou hluku zejména v jihovýchodní části země“.

Just: Rusové se mstí za zničené rafinérie

Ruské útoky jsou podle spolupracovníka CNN Prima NEWS z Moskvy Jiřího Justa odvetou na ukrajinské ostřelování rafinérií na ruském území, k nimž docházelo zvláště v minulých měsících. „Pro část ukrajinského průmyslu jsou tyto útoky likvidační. Ztěžují situaci nejen civilistům, ale i samotné armádě a politikům. Rusko tak chce v co největší míře oslabit infrastrukturu napadené země,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS publicista.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pošlete zbraně a zlomíme Putinovi vaz, apeluje Zelenskyj na USA. Připustil prohru celé války

Přečtěte celý článek