Seznam Zprávy se budou muset omluvit Polčákovi kvůli článkům o zastupování obcí v okolí Vrbětic

před 2 měsíce 77

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) oznámil, že Městský soud v Praze v pravomocném rozsudku rozhodl o tom, že se mu bude muset omluvit server Seznam Zprávy. Před dvěma lety vycházely na tomto webu informace, které se týkaly Polčákova právního zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích.

Polčák uvedl, že věc kromě soudu zkoumal i příslušný výbor Evropského parlamentu i Advokátní komora ČR. Na tiskové konferenci vystoupil starosta města Slavičín Tomáš Chmela, který Polčákovi poděkoval a uvedl, že pro okolí Vrbětic je situace stále složitá a články je také poškodily.

„Publikované informace byly zásadním způsobem zkresleny. V článcích byl zcela ignorován rozsah poskytovaných služeb a výše případných odměn byla naprosto nesmyslná,“ řekl Polčák. Na dotaz deníku FORUM 24 následně dodal, že zvažuje, že bude žádat finanční odškodnění. Podle jeho slov byl zásah do jeho práv skutečně masivní.

Podle webu Seznam Zprávy europoslanec hnutí STAN využil příležitosti, jak vydělat na 300milionovém odškodnění, které dostaly obce v okolí vybuchlých muničních skladů ve Vrběticích. Starostům prý vystavil účet na bezmála osm milionů korun. Po kritice se ale odměny vzdal a odstoupil z pozice místopředsedy STAN.

Politik se proti tvrzení Seznam Zpráv ohradil s tím, že šlo o provizi za prosazení zákona o odškodnění. Zdůraznil, že starostové mu odměnu ve výši 2,5 procenta z částky, kterou obdržely obce ⁠– tedy ze zhruba 350 milionů – sami navrhli a výše je mnohem nižší, než umožňují advokátní tarify. Šlo podle něj o náročnou advokátní práci, která trvala řadu měsíců.

„Advokátní komora tehdy jasně řekla, že jsem neporušil žádná pravidla. Evropský parlament konstatoval, že jsem se nedopustil střetu zájmů nebo čehokoliv protiprávního,“ komentoval později kauzu Stanislav Polčák.

Přečtěte celý článek