Seznam Zprávy se musí omluvit Polčákovi v kauze Vrbětice, rozhodl podle europoslance soud

před 2 měsíce 87

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Polčák to v pondělí řekl na tiskové konferenci. Vyjádření Seznam Zpráv agentura ČTK shání.

Praha 12:32 12. února 2024

Stanislav Polčák

Stanislav Polčák | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

Publikované informace Seznam Zpráv byly podle soudu zkresleny, v článcích byl ignorován rozsah poskytovaných služeb. Soud také uvedl, že pravdivé nebyly ani částky odměn, které server uváděl, řekl Polčák.

Omluva musí být podle europoslance zveřejněna na dobu 15 dnů na stránkách serveru. Předpokládá, že bude zveřejněna v příštích dnech.

„V omluvě má být přesně uvedeno, že jsem poskytoval se svými kolegy právní službu na odškodnění obcí, dále odškodnění občanů a rovněž administraci veřejných zakázek,“ uvedl Polčák.

Návrat Polčáka? Není obžalovaný ani obviněný, na pozici řadového člena nevadí, říká Rakušan

Číst článek

Polčák v březnu 2022 kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích rezignoval na funkci místopředsedy STAN.

Kontrolní rada České advokátní komory následně dospěla k závěru, že Polčák neporušil zákon o advokacii ani další stavovské předpisy v souvislosti s tím, že poskytoval právní služby obcím z okolí vrbětických muničních skladů.

Sedmdesátičlenná kontrolní rada se zabývala třemi stížnostmi, které na Polčáka přišly. Ani jedno z podání neshledala důvodným.

Polčák dříve uvedl, že právní poradenství s kolegy poskytoval ve třech oblastech, a to ve věci náhrady škody, při administraci veřejných zakázek v souvislosti s využitím prostředků vyplaceným obcím a v právním poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou.

Polčák kandidovat nebude

Polčák v kauze Vrbětice nepochybil, rozhodla Česká advokátní komora. Řešila celkem tři stížnosti

Číst článek

Rozsudek soudu podle Polčáka doplňuje rozhodnutí České advokátní komory a posouzení vedení Evropského parlamentu, podle nichž bylo zastupování obcí v souladu s pravidly české advokacie i mandátu europoslance.

„Mám za to, že celý případ by se nemusel takto vykonstruovat do těchto výšin, kdyby Seznam Zprávy skutečně informovaly o celém rozsahu těch poskytovaných právních služeb,“ zdůraznil.

Rozhodnutí soudu přivítali také starostové obcí postižených výbuchem ve Vrběticích a Sdružení místních samospráv ČR.

Polčák na pondělní tiskové konferenci také potvrdil, že nebude obhajovat mandát europoslance, působit chce v budoucnu jako advokát se zaměřením na komunální právo. Europoslancem je od roku 2014.

DVOULETÁ CESTA K OČIŠTĚNÍ MÉHO JMÉNA
Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které uveřejňoval v roce 2022 v článcích, které se týkaly mého právního zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy skladů ve Vrběticích. pic.twitter.com/XqCEerQcSi

— Stanislav Polčák (@stanislavpolcak) February 12, 2024

ČTK

Přečtěte celý článek