Seznam Zprávy se musí omluvit Polčákovi za nepravdy kvůli Vrběticím, rozhodl soud

před 2 měsíce 68

před 17 mminutami|Zdroj:

ČTK

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci potvrdil sám Polčák.

Publikované informace Seznam Zpráv byly podle soudu zkresleny, v článcích byl ignorován rozsah poskytovaných služeb. Soud také uvedl, že pravdivé nebyly ani částky odměn, které server uváděl, řekl Polčák. Omluva musí být podle europoslance zveřejněna na dobu patnácti dnů na stránkách serveru. Předpokládá, že k tomu dojde v příštích dnech.

Polčák v březnu 2022 kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích rezignoval na funkci místopředsedy STAN. Kontrolní rada České advokátní komory následně dospěla k závěru, že Polčák neporušil zákon o advokacii ani další stavovské předpisy v souvislosti s tím, že poskytoval právní služby obcím z okolí vrbětických muničních skladů.

Sedmdesátičlenná kontrolní rada řešila celkem tři stížnosti, které na Polčáka přišly. Ani jedno z podání neshledala důvodným. Sám poslanec dříve uvedl, že právní poradenství s kolegy poskytoval ve třech oblastech, a to ve věci náhrady škody, při administraci veřejných zakázek v souvislosti s využitím prostředků vyplacených obcím a v právním poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou.

Rozsudek soudu podle Polčáka doplňuje rozhodnutí České advokátní komory a posouzení vedení Evropského parlamentu, podle nichž bylo zastupování obcí v souladu s pravidly české advokacie i mandátu europoslance.

Přečtěte celý článek