Seznámení s nominacemi na ceny Magnesia Litera: Humoristické knihy

před 3 týdny 33

Nominace: humoristická kniha (zdroj: ČT24)

Česká televize podrobněji představuje nominace na ceny Magnesia Litera za rok 2023. Jako první jsou na řadě humoristické tituly. Vítězové jednotlivých kategorií budou oznámeni 18. dubna v přímém přenosu ČT.

Do letošního ročníku cen Magnesia Litera bylo přihlášeno celkem 554 knih a další si ještě vyžádali sami porotci, když je mezi přihlášenými nenalezli. Nominaci napříč kategoriemi získalo celkem 33 titulů.

Nominace i vítěze jednotlivých kategorií určují odborné poroty. Pouze o hlavní ceně Kniha roku a také o nadžánrovém ocenění za debut roku rozhoduje zhruba třísetčlenný sbor hlasujících, který tvoří lidé všech profesí knižní branže.

Ceny si všímají titulů z prózy, poezie, fantastiky i naučné literatury. Oceňuje se také nejlepší překlad či nakladatelský čin. V nejsledovanější kategorii, tedy Liteře za prózu, letos o cenu soutěží Alena Machoninová s knihou Hella o životním osudu české Židovky Heleny Frischerové, Petr Šesták s novelou Vyhoření, pranýřující současnou společnost symbolicky ztělesněnou automobilem, a básník Marek Torčík debutující s prózou Rozložíš paměť, popisující neutěšené dětství a dospívání na moravském maloměstě.

V loňském ročníku organizátoři soutěže zavedli čestnou Cenu Magnesia Litera za přínos kultuře. Určena je pro osobnosti, jejichž práce není přímo spojena s vydáváním. Ocenění nemá porotu ani nominace, kandidáty na ně navrhnou členové spolku Litera, kteří vyberou i jeho držitele.

Magnesia Litera chce podporovat kvalitní četbu a pomáhat čtenářům s orientací na knižním trhu. Vítězství i nominace se projevují na zvýšené prodejnosti titulů.

Přečtěte celý článek