Slováci migrační pakt odmítají. Není to dlouhodobé řešení, tvrdí ministr Blanár

před 2 týdny 36

Slovensko zareagovalo odmítavě na migrační pakt, který schválil Evropský parlament. Dohodu totiž podle slovenského ministerstva zahraničí nepovažuje za dlouhodobě udržitelné řešení.

„Slovensko nesouhlasí s principem solidarity s podmínkou povinného přijetí nelegálních migrantů na své území. Podle šéfa slovenské slovenské diplomacie by se měly státy samy rozhodnout, jakou formu pomoci zvolí, a to bez příkazu povinného či materiálního příspěvku,“ napsalo ministerstvo.

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár uvedl, že schválení migrační reformy je příkladem toho, jak důležité je ponechání práva veta členským zemím EU v klíčových otázkách prosazování národně-státních zájmů.

„Nelegální migrace je obrovská výzva, které EU čelí, a naší povinností je řešit ji především v souladu se suverénními zájmy naší vlasti. Je třeba otevřeně přiznat, že ochrana schengenského prostoru proti nelegální migraci není dostatečná a nový migrační pakt tento problém nevyřeší,“ řekl Blanár. Vyslovil se za posílení ochrany vnější hranice EU a za opatření v zemích původu nelegální migrace.

Členské země Evropské unie se na podobě nových unijních migračních a azylových pravidel shodly po letech vyjednávání na počátku února, kdy potvrdily kompromisní znění reformy domluvené v prosinci se zástupci Evropské komise a Evropského parlamentu. Toto znění pak ve středu v hlasování potvrdil také europarlament.

Přečtěte celý článek