Stát nesmí řídit zákulisní hráči. Je problém, že Česko stále nemá jasnou regulaci lobbingu, kterou jako Piráti roky prosazujeme....

před 1 měsíc 60
Stát nesmí řídit zákulisní hráči. Je problém, že Česko stále nemá jasnou regulaci lobbingu, kterou jako Piráti roky prosazujeme.

Stačilo. Na lobbisty si posvítíme. Na vládě jsme dnes schválili návrh zákona o lobbování, který nastaví transparentní pravidla pro lobbing a omezí korupci, střet zájmů a klientelismus.

Podpořili jsme zavedení registru lobbistů, díky kterému bude mít veřejnost snadnou kontrolu nad tím, kdo co prosazuje a s kým jedná. Návrh počítá rovněž se vznikem lobbistické stopy, která bude doprovázet všechny zákony a jejich pozměňovací návrhy.

Díky Pirátům se do návrhu podařilo prosadit, aby se zákon vztahoval také na prezidenta, asistenty poslanců a senátorů nebo členy poradních orgánů vlády a obsahoval adekvátní sankce za jeho porušení. Za odstranění nedostatků původního návrhu z dílny Ministerstva spravedlnosti děkujeme především Michal Šalomoun a Jakub Michálek - poslanec.

Přečtěte celý článek