"Co vy tady děláte?" Dominik Hašek po rozhovoru překvapil prezidenta Pavla

před 1 měsíc 41

"Co vy tady děláte?" Dominik Hašek po rozhovoru překvapil prezidenta Pavla; Zdroj foto: Radek Bartoníček

"Dobrý den, pane prezidente," pozdravil Hašek hlavu státu. "Co vy tady děláte?" podivil se Petr Pavel. Oba muži se přitom možná v budoucnu budou potkávat v politice. Bývalého hokejového reprezentanta a hráče kanadsko-americké NHL na podzim čeká kandidatura za TOP 09 do Senátu, a pokud uspěje, bude například rozhodovat o prezidentových návrzích na ústavní soudce.

O domácí politice ale při jejich krátkém rozhovoru nebyla řeč. Haška zajímalo, jaké bylo Pavlovo víkendové setkání s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem v pražském jazzovém klubu Reduta. To se uskutečnilo jako vzpomínka na akci z ledna roku 1994, kdy Clinton jako prezident USA strávil v tomto klubu večer s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem a zahrál si na saxofon.

"Bylo to velmi milé a dojemné," řekl Pavel Haškovi a vyprávěl o tom, jak ho požádal fotograf Tomki Němec, jestli by Clintonovi ukázal jeho archivní fotku právě z večera v roce 1994. Český prezident si album s fotografiemi do Reduty vzal, což bývalého amerického prezidenta z let 1993 až 2001 dojalo. Hašek se následně rozpovídal o tom, že v době Clintonovy vlády hrál v HNL a začínal se zajímat o politiku. Pavlovi se přiznal, že Clintona nejdříve moc nemusel, ale postupně se mu jeho politika zalíbila.

Dominik Hašek předtím v rozhovoru pro Aktuálně.cz se smíchem líčil, jak si s manželkou a malým synkem vzali v den druhého kola prezidentských voleb flanelovou košili, která se stala jedním ze znaků Pavlovy kandidatury. 

"My jsme šli s ženou v druhém kole volit s velkou radostí Petra Pavla, byli jsme zrovna na horách, dopředu jsme si vyřídili volbu tam, oblekli si i se synem Honzíkem flanelové košile a šli," popsal Dominik Hašek, který se s prezidentem shoduje například v podpoře napadené Ukrajiny.

"Myslím, že dělá vynikající práci. Jeho prozápadní orientace je naprosto jednoznačná, za což jsem velmi rád. Líbí se mi také v domácí politice. Jasně, můžeme debatovat o nějakých detailech, ale to jsou zanedbatelné věci ve srovnání s tím, kam se snaží naši zemi orientovat. Za to má ode mě jedničku," dodal Hašek.

Video: Rozhovor s prezidentem Petrem Pavlem v pořadu Spotlight 

Přečtěte celý článek