Umělá inteligence ničí lidskou kreativitu, tvrdí petice. Podepsaly ji i Billie Eilish a Katy Perry

před 4 týdny 36

Světoví muzikanti varují před predátorským využíváním umělé inteligence v hudebním průmyslu. V otevřeném dopise vyzývají technologické firmy, aby nevyvíjely nástroje pro generování hudby pomocí AI. Mezi dvěma stovkami protestujícími umělci jsou i zpěvačky Katy Perry, Billie Eilish, Camila Cabello nebo skupina Imagine Dragons, upozorňuje Radio Wave.

Praha/Londýn 21:21 3. dubna 2024

Billie Eilish

Petici podepsala také Billie Eilish | Zdroj: Profimedia

Výzvu dala dohromady Aliance pro práva umělců, která otevřený dopis zveřejnila na webu Medium. Podle hudebníků může nezodpovědné zacházení s umělou inteligencí porušovat a znehodnocovat práva lidských umělců.

Když se AI učí, spotřebuje tolik energie jako město. Vědci už teď přemýšlejí, co s tím

Číst článek

V poslední době totiž jejich tvorba bývá využívána k trénování některých AI modelů a systémů, což zástupci hudebního průmyslu vnímají jako „útok na lidskou kreativitu“, který může poškodit tvůrce i zničit hudební ekosystém. Test AI nástrojů pro tvorbu hudby provedl mimo jiné i YouTube.

Dočasný šéf průmyslové asociace UK Music Tom Kiehl přiznal, že chápe umělce, kteří se obávají, že jejich práce bude bez jejich vědomí užívaná k trénování umělé inteligence.

„Jedná se pak o praní hudby a všechny společnosti zapojené do těchto praktik musí přestat a zaujmout zodpovědnější přístup k našemu hudebnímu průmyslu,“ cituje Kiehla server BBC.

Problém a krádež?

Protest proti AI přichází po zveřejnění virální skladby, v níž se umělé inteligenci podařilo napodobit hlasy rappera Drakea a zpěváka The Weeknda.

Kanadský rapper následně vyjádřil svůj nesouhlas s umělou tvorbou a skladba byla stažena z hudebních streamovacích platforem Spotify i Apple Music, připomíná web Radia Wave.

O svém znepokojení po tomto incidentu veřejně promluvil i Sting pro BBC. Podle britského zpěváka muzikanti čelí boji o obranu jejich práce a proti vzestupu skladeb vytvořených pomocí AI.

Ne všichni umělci ale vidí ve vývoji a používání umělé inteligence problém. Za nástroje AI se postavili DJ David Guetta nebo hudebnice Grimes.

Kanadská zpěvačka povzbudila fanoušky k využívání jejího hlasu v rámci hudební tvorby s tím, že by si za úspěšné počiny s tvůrci využívající její umělý hlas rozdělila honoráře.

Většina umělců, kteří dopis podepsali, ale právě to považuje za krádež svých hlasů.

Anna Beljo

Přečtěte celý článek