V Bruselu začal summit EU, bude jednat o Ukrajině i o Blízkém východu

před 2 týdny 29

foto Zleva předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, předseda Evropské rady Charles Michel a německý kancléř Olaf Scholz na summitu EU v Bruselu 17. dubna 2024.

Brusel - V Bruselu začal dne večer mimořádný summit Evropské unie, s jehož účastníky se prostřednictvím videokonference spojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéfové států a vlád se během prvního dne jednání budou zabývat situací na Ukrajině a na Blízkém východu. Podle poslední verze návrhu závěrů schůzky unijní vůdci jednoznačně odsoudí íránský útok na Izrael a vyjádří pevnou podporu Kyjevu.

"Evropská rada vyzývá Írán a jeho stoupence, aby zastavili všechny útoky, a naléhavě vyzývá všechny strany, aby zachovaly maximální zdrženlivost a zdržely se jakýchkoli akcí, které by mohly zvýšit napětí v regionu," stojí v návrhu závěrů z dnešního dne, který má ČTK k dispozici. V dokumentu rovněž přibyla věta, že Evropská unie je připravena přijmout vůči Íránu další restriktivní opatření. Nové sankce by se měly týkat dodávek íránských bezpilotních letounů, ale také raket. O tématu hovořili už v úterý prostřednictvím videokonference unijní ministři zahraničí, o podobných sankcích se nyní zmiňuje také Washington.

Zavedení dalších restriktivních kroků vůči Íránu prosazuje řada členských států EU včetně České republiky. Sankce by se měly týkat dvou oblastí, kromě dodávek dronů a raket by se sankční režim měl zaměřit též na íránské revoluční gardy. Další podrobnosti by měli projednávat na své pondělní schůzce v Lucemburku unijní ministři zahraničí.

Ještě před začátkem dnešního jednání se státníci setkali na recepci v královském paláci, kterou u příležitosti belgického předsednictví uspořádal král Phillipe. Samotný summit začal pracovní večeří, kromě Ukrajiny a Blízkého východu by unijní lídři dnes měli řešit rovněž i vztahy Evropské unie a Turecka.

Přečtěte celý článek