V divadle Semafor dnes představili známku s hudebníkem a hercem Jiřím Šlitrem

před 2 měsíce 84

foto Divadelník Jiří Suchý (vpravo) a generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán představili poštovní známku připomínající 100. výročí narození Jiřího Šlitra, 7. února 2024, divadlo Semafor, Praha. Známku v nominální hodnotě 27 korun uvede Česká pošta do prodeje 14. února. Autorem výtvarného návrhu je Suchý.

Praha - Divadelník Jiří Suchý a generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán dnes v divadle Semafor představili známku připomínající 100. výročí narození Jiřího Šlitra. Motivem příležitostné poštovní známky je klavírista Šlitr sedící u pianina, o které se opírá dívka z revue. Jedná se o znázornění Šlitra v inscenaci Jonáš a Tingtangl. Známku v nominální hodnotě 27 korun uvede Česká pošta do prodeje 14. února. Autorem výtvarného návrhu je Suchý.

"Pošta mě oslovila, jestli bych chtěl udělat známku ke 100 letům od narození Jiřího Šlitra. To je nabídka, která se pochopitelně nadala odmítnout," řekl ČTK Suchý. "Udělal jsem několik návrhů a nejvíce se jim líbil tento. Jsem rád, protože vzhledem k tomu, že Šlitr byl komik, tak známka, na které je vyobrazený zezadu, je v duchu jeho profese," dodal.

Den po uvedení známky, tedy 15. února, přesně na 100. výročí narození Šlitra, se v Semaforu uskuteční premiéra malé revue s názvem Šli tři Šlitři. "Je to o třech Šlitrech, jeden je muzikant, druhý výtvarník a třetí komik," uvedl Suchý.

Námětem doplňující obálky prvního dne vydání je pruhovaná košile s motýlkem a buřinkou. Známku ofsetem v nákladu 300.000 kusů a 2300 kusů obálky prvního dne vydání metodou digitálního tisku vytiskla Tiskárna Hradištko.

Před pěti lety Česká pošta vydala příležitostnou poštovní známku s názvem 60 let divadla Semafor. Jejím motivem jsou siluety, které představují osobnosti a formy charakterizující tvorbu oblíbeného pražského divadla. Autorem výtvarného návrhu známky, obálky prvního dne vydání a příležitostného razítka byl také zakladatel divadla Suchý. Nominále vydávané známky bylo zastoupeno písmenem A, které odpovídala tehdejší ceně za vnitrostátní obyčejné psaní, tedy 19 korun.

Divadlo Semafor (SEdm MAlých FORem) založili Suchý a Šlitr, v čele skupiny herců, zpěváků, hudebníků a výtvarníků, v roce 1959. Po první premiéře hry Člověk z půdy se z divadla takřka přes noc stal hudební a divadelní fenomén. Šlitr zemřel předčasně před půlstoletím, 26. prosince 1969. Za 45 let svého života složil hudbu téměř ke 330 písničkám, hrát ve dvacítce divadelních her, v několika celovečerních a televizních filmech. A také ilustrovat přes 20 knih.

Semafor patřil v 60. letech ke špičce české divadelní kultury. Před divadlem stály dlouhé fronty, Šlitr se Suchým napsali hity jako Krajina posedlá tmou, Klokočí či Pramínek vlasů. Asi nejslavnější hrou byla Jonáš a Tingtangl, ve které Šlitr poprvé vystoupil na semaforské jeviště i jako osobitý zpěvák a Suchého herecký partner.

Přečtěte celý článek