V Íránu se ozvaly exploze, Izrael podle amerických médií zaútočil na leteckou základnu

před 1 týden 22

Izraelský útok na Írán dnes brzy ráno podle listu The New York Times (NYT) zasáhl leteckou základnu poblíž středoíránského města Isfahán. Íránská média informovala o explozích v důsledku práce protivzdušné obrany. Případný rozsah škod zatím není znám. Blízkovýchodní země v některých oblastech dočasně pozastavily provoz letišť.

Podle NYT, který se odvolává na informace od dvojice izraelských a trojice íránských činitelů, šlo o útok malými drony, které možná startovaly z území Íránu. Další skupina malých dronů byla podle íránských činitelů sestřelena v oblasti města Tabríz na severozápadě země.

Íránské agentury uvedly, že z obou měst byly hlášeny exploze. Jaderná zařízení podle nich zasažena nebyla. Že nejsou poškozena, potvrdila podle agentury Reuters i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Polooficiální íránská agentura Fars informovala o třech výbuších severozápadně od Isfahánu, později napsala o třech dronech, které sestřelila protivzdušná obrana. Jeden z vysoce postavených íránských velitelů podle Reuters uvedl, že "hluk" nad Isfahánem způsobila protivzdušná obrana, která se zaměřila na "jeden podezřelý objekt".

Žádné oficiální zprávy o škodách zatím nejsou. Íránští představitelé tvrdí, že k Íránu nebyly vyslány žádné střely. Televize Fox News s odvoláním na vojenský zdroj sdělila, že šlo o "omezený útok", na němž se nepodílely USA, i když o něm byly dopředu informovány.

Írán při pokusu napadnout Izrael naprosto selhal. Posílil Netanjahua i Západ

Na Blízkém východě se tak ještě více vyostřila napjatá situace poté, co Írán minulý víkend poprvé přímo zaútočil na Izrael. Na ten vyslal na 300 raket a útočných dronů, Izrael a jeho spojenci prakticky všechny zlikvidovali, škody vznikly minimální.

Íránský úder byl reakcí na útok na íránský konzulát v Damašku, který je připisován Izraeli a při němž 1. dubna zemřelo několik představitelů íránských revolučních gard včetně dvou generálů.

Přečtěte celý článek