V pondělí se mělo na Hradě opět jednat o důchodech. Hnutí ANO řeklo, že už nepřijde

před 1 týden 25

 Radek Bartoníček

Pavel s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a s trojicí zástupců ANO o penzijní reformě poprvé jednal 28. března. Oznámil poté, že se všechny strany shodly, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Opoziční hnutí následně shodu popíralo.

V pondělí měli politici hovořit například o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí, všechny strany si podle Pavla měly vzájemně dodat podklady. Hrad tento pátek uvedl, že materiály zúčastněné strany dodaly v termínu s výjimkou právě hnutí ANO.

Pavel vyjádřil zklamání z rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání. Prezident podle Hradu vnímá téma jako celospolečensky důležité a dlouhodobé, proto se snažil vytvořit prostor pro politickou diskusi vlády a opozice. Pondělní termín jednání i jeho obsah byl na minulé schůzce podle kanceláře prezidenta odsouhlasen všemi, zrušení dopisem ve čtvrtek odpoledne považuje Pavel za nekonstruktivní.

ANO zdůvodnilo zrušení účasti na jednání o penzích tím, že premiér Fiala a ministr financí Stanjura opakovaně deklarovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

"Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou," uvedl Hrad. "Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová," dodal.

Přečtěte celý článek