V posledních týdnech se intenzivně diskutuje o regulaci nových návykových látek, jako je například HHC. My toto téma zvedáme dlo...

před 1 měsíc 43
V posledních týdnech se intenzivně diskutuje o regulaci nových návykových látek, jako je například HHC. My toto téma zvedáme dlouhodobě a připravujeme systémová řešení. Protože si stojíme za tím, že nejde jen zakazovat. Potřebujeme chytrá řešení, která budou problémům předcházet.

Dnes se proto ve Sněmovně sešli předkladatelé zákona o psychomodulačních látkách, včetně Klára Kocmanová, aby představili přesné parametry, jak by taková regulace měla vypadat.

Za odbornou veřejnost k tomu vystoupila také Michailidu Janka a Josef Pavlovic ,
Navrhovaný zákon přináší jasné definice a pravidla včetně podmínek pro výzkum, výrobu, dovoz a distribuci. Cílem je zabránit nekontrolovanému šíření těchto látek, chránit děti a mladistvé před jejich užíváním a taky chránit veřejné zdraví. Zároveň chceme předejít situaci, aby jednotlivé látky jako je např. HHC nebyly znovu zařazovány na seznam zakázaných návykových látek jen proto, že stát neví, co si s nimi počít. Proto se snažíme, aby byly látky regulovány podle své škodlivosti. Předtím, než látku zařadíme mezi psychomodulační, musíme porozumět účinkům a rizikům spojeným s jejich užíváním. Nasazením jasných pravidel chceme minimalizovat riziko jejich zneužití a zajistit dospělým lidem možnost bezpečného užívání.

Přečtěte celý článek