V Praze dnes vyhlásí laureáty výtvarné Ceny Jindřicha Chalupeckého

před 2 měsíce 100

foto Ilustrační foto - Zleva laureáti Petra Janda, Kryštof Brůha, Lenka Glisníková a kolektiv Stony Tellers pózují fotografům na tiskové konferenci k vyhlášení jmen autorů vybraných do Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2023, 16. ledna 2023, Praha.

Praha - V pražském Veletržním paláci, sídle Národní galerie, dnes vyhlásí laureáty výtvarné Ceny Jindřicha Chalupeckého. Společná výstava oceněných se uskuteční od 8. listopadu v Moravské galerii v Brně. Cílem ocenění je upozorňovat na tvůrčí, originální a aktuální počiny v současném výtvarném a vizuálním umění a otevřít jej širší veřejnosti.

Od letošního ročníku udílení svých cen bude Společnost Jindřicha Chalupeckého oceňovat výtvarné umělce bez ohledu na jejich věk. Porota také bude namísto současných pěti laureátů vybírat jen tři. Cena byla zatím limitována věkem 35 let.

Cena udílená od roku 1990 z podnětu dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla, básníka, výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka doznala změn už v uplynulých letech. Původně dvoukolová soutěž se na základě společné iniciativy účastníků i organizačního týmu transformovala v méně soutěžní podobu ocenění. Místo dřívějších finalistů a následného jednoho vítěze jsou již několik let držiteli ceny všichni finalisté.

Zúčastněným umělcům cena nabízí především zviditelnění jejich tvorby v ČR i v zahraničí, celoroční podporu vzniku nového díla a profesionální prezentaci v jedné z domácích uměleckých institucí. Zrušením dosavadního věkového limitu 35 let se cena podle pořadatelů stává více inkluzivní a snížením počtu laureátů na tři zároveň srozumitelnější pro širokou i odbornou veřejnost.

Menší počet laureátů podle pořadatelů umožní soustředěnější spolupráci a podporu jednotlivých oceněných. Umělce bude mezinárodní porota vybírat a prezentovat podle kategorií, které se každoročně určí podle povahy zaslaných portfolií. Mohou tak reflektovat jednotlivá umělecká média i širší témata a postoje, které se aktuálně objevují na umělecké scéně.

Výstava loňských laureátů, jimiž byli Kryštof Brůha, Lenka Glisníková, Petra Janda, Gabriela Těthalová a kolektiv Stony Tellers, se uskutečnila v galerii Plato Ostrava.

Přečtěte celý článek