Ceny Magnesia Litera v žánrových kategoriích získali Jana Jašová za detektivku Krutý měsíc, Jan A. Kozák za fantastiku Sága o Lundirovi a Lucie Macháčková za humoristickou knihu Svatební historky. Vyhlášení těchto cen se letos poprvé stalo součástí hlavního ceremoniálu na Nové scéně Národního divadla. Jde o změnu oproti loňsku, kdy vítěze těchto kategorií oznámili již v předvečer vyhlášení tradičních kategorií.

Praha 21:15 18. dubna 2024

Lucie Macháčková získala cenu Magnesia Litera za humoristickou knihu Svatební historky

Lucie Macháčková získala cenu Magnesia Litera za humoristickou knihu Svatební historky | Zdroj: Profimedia

Překladatelka Jašová, která se věnuje i vlastní literární tvorbě, děj detektivky Krutý měsíc umístila do období protipandemických opatření, kdy platila omezující pravidla včetně zákazu nočního vycházení.

Život, láska, smrt. Cenu Karla Čapka za rok 2024 získala básnířka a prozaička Sylva Fischerová

Číst článek

Religionista, překladatel a vysokoškolský učitel Kozák ve své oceněné knize Sága o Lundirovi s podtitulem Synu zimy, hvězdopravci a staviteli vychází především ze staré severské kultury, revitalizuje kulturní dědictví a přetváří jej ve svébytný subžánr fantastiky.

Stand-up komička Macháčková v knize Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala nabízí historky s tématem svatby, které sama prožila nebo posbírala od svých známých.

Do letošního ročníku cen Magnesia Litera bylo přihlášeno celkem 554 knih vydaných v loňském kalendářním roce a další si ještě vyžádali sami porotci. Nominaci napříč kategoriemi získalo 33 titulů.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. ‚Když ne vláda, posíláme my.‘ Slovenská sbírka pro Ukrajinu překonala cíl po necelých dvou dnech

  2. Českou filharmonii dovedl do světové elity. Byčkov má své poslání za naplněné a v roce 2028 skončí

  3. Plzeň v Konferenční lize končí. Fiorentině vzdorovala, ale prohrála 0:2 v prodloužení

  4. V žánrových kategoriích cen Magnesia Litera byli oceněni Jana Jašová, Jan Kozák a Lucie Macháčková

  5. Stalo se to, čeho jsme se obávali, říkají hasiči. Zřítila se hlavní fasáda 400 let staré kodaňské burzy

  6. Hokejisté Kladna smetli i díky Jágorvě trefě Vsetín 7:2. V baráži o extraligu vedou 2:0

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme