Vašáryová: Ukrajina vítězí. Klaus a Zeman Česku škodili 20 let, Ficova éra nebude tak dlouhá

před 1 měsíc 30

Komu přejete vítězství v prezidentských volbách na Slovensku?
Jednoznačně panu Ivanu Korčokovi. Je to můj kolega, a tak trochu můj student.

Vy jste kandidaturu nezvažovala?
Víte, kolik mi je let? (smích)

Věk nemusí být nutně překážkou. Stačí se podívat do USA. Joe Bidenovi, který letos bude obhajovat prezidentskou funkci bude 82 let. A vám je 75.
Na prezidentku jsem kandidovala jednou a myslím, že to stačilo. Otevřela jsem ale na Slovensku tuto cestu ženám, za což jsem velmi hrdá. Byla jsem v tom tak trošku jako pionýrka (smích). Díky tomu jsme se dočkali skvělé prezidentky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje z Floridy Olga Matušková, vdova zpěváka Waldemara Matušky

Není vám líto, že se Zuzana Čaputová rozhodla do dalších prezidentských voleb už nekandidovat?
Byla báječnou prezidentkou, o tom nemůže být pochyb. Účastnila jsem se hodnotící konference zahraniční politiky Slovenska, kterou pořádala Slovenská společnost pro zahraniční politiku, kterou jsem spoluzakládala v roce 1993. Její projev byl velice dobrý, otevřený, takže jako žena a matka rozumím důvodům, proč už nepokračuje. Ale máme dobrého kandidáta, který ji může zastoupit, a to je pan Korčok.

ČR měla dvacet let prezidenty, deset let Václava Klause, deset let Miloše Zemana, kteří ji táhli jiným směrem, než si většina Čechů přála. Měli jste je dvacet let a vydrželi jste to, my teď na Slovensku máme také exces v podobě premiéra Fica a vydržíme to také. Určitě to ale nebude trvat dvacet let.

Vztahy mezi českou a slovenskou vládou jsou momentálně napjaté. Kabinet Petra Fialy zrušil se Slovenskem tradiční mezivládní konzultace. Zaskočilo vás to?
Nikoliv. Mě to potěšilo. Česká vláda zareagovala elegantním, diplomatickým gestem, protože takováto setkání nejsou mezi zeměmi obvyklá. To bylo mimořádné mezi Českem a Slovenskem. Chápu to jako takové varování.

V ohrožení je i budoucnost V4, která se rozdělila na dvě strany. Na jedné Slovensko a Maďarsko, na druhé ČR a Polsko. Má tato aliance ještě smysl?
Určitě má, trvá už více než třicet let, u jejího vzniku jsem koneckonců byla. Teď to bude asi ale chvíli trošku kulhat, což mimochodem není poprvé. Věřím, že se to dříve nebo později vrátí do normálních kolejí.

Poslední schůzka V4 se konala v Praze. Zatímco polského premiéra Donalda Tuska poté přijal prezident Petr Pavel, se slovenským premiérem Robertem Ficem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem se setkali pouze bývalí čeští prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus. O čem to vypovídá?
Svědčí to o tom, že ČR měla dvacet let prezidenty, deset let Václava Klause, deset let Miloše Zemana, kteří ji táhli jiným směrem, než si většina Čechů přála. Měli jste je dvacet let a vydrželi jste to, my teď na Slovensku máme také exces v podobě premiéra pana Fica a vydržíme to také. Určitě to ale nebude trvat dvacet let.

Václava Klause do prezidentské funkce zvolili politici, Miloše Zemana v přímé volbě občané...
S úžasem jsme na Slovensku sledovali, jaké názory prezentovali pan Klaus a poté pan Zeman. Já jsem v prezidentských volbách v ČR podporovala Karla Schwarzenberga a pak Michala Horáčka. Zvolili jste si vždy tu horší cestu, takže my dnes bojujeme. Jezdíme po celém Slovensku, aby lidé i mimo Bratislavu cítili, že je neopouštíme, že jsme s nimi. Potřebujeme prezidenta, který nebude jen rohožkou pana Fica, potřebujeme samostatně myslícího člověka.

Robert Fico se vzhlédl v panu Orbánovi, jde v jeho šlépějích a ve všem se ho snaží napodobit. To, co pan Orbán udělal za několik let se Fico snaží udělat za pár týdnů. Musíte si v ČR dát pozor na Andreje Babiše, který se také učí od Viktora Orbána.

Proti vládě Roberta Fica na Slovensku probíhají demonstrace. Čím nejvíce zklamala vás?
Vadí mi na ní spousta věcí. Úplně nejhorší pro mě je, že se pan Fico vzhlédl v panu Orbánovi, jde v jeho šlépějích a ve všem se ho snaží napodobit. To, co pan Orbán udělal za několik let, se Fico snaží udělat za pár týdnů. Musíte si v ČR dát pozor na Andreje Babiše, který se také učí od Viktora Orbána.

Andrej Babiš o sobě tvrdí, že je proevropský, odsoudil ruskou agresi a podpořil pomoc Ukrajině...
Je to populista a ti jsou schopni během čtyřiadvaceti hodin změnit názor. My se stali obětí populismu, kterému se bráníme a doufám, že to nějak zvládneme.

Situace na bojišti se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře. Měla by EU a svět o to více navýšit pomoc pro zemi napadenou Ruskem nebo se snažit spíše vyvinout aktivitu směrem k mírovým jednáním?
Není pravda, že by Ukrajina prohrávala, ona vítězí! Na hodnotící konferenci o zahraniční politice Slovenska se sešli největší odborníci, které naše země má, přítomni byli i všichni velvyslanci a tam se pozastavovalo nad tím, proč se říká, že Ukrajina prohrává, ustupuje a už dál nemůže. Je to lež. Zabránila Rusku ohrozit svůj stát a opevňuje se. Jsem mimořádně hrdá na českou iniciativu v ukrajinské pomoci, přidává se k tomu Kanada a další státy. Ukrajina se nikdy nevzdá, to si musíme uvědomit. Vzdát se ztráty území, suverenity a hodnot demokratického státu, abychom přežili? To za to nestojí. Nesmí se opakovat Mnichov 1938.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevylučuje, že na pomoc Ukrajině vyšle své vojáky. Je to podle vás ta správná cesta? Mělo by se do války zapojit i NATO?
Přiznám se, že jsem panu Macronovi nerozuměla. Vnímám to tak, že tato válka není jen o síle vojsk, ale také propagandy a francouzský prezident tím zřejmě směrem k Putinovi chtěl vyslat jakýsi signál. Moje intuice říká, že tento rok bude rozhodující. Bohužel pořád žijeme na úrovni druhé světové války. V bezpečnostní radě OSN jsou zastoupeny pouze vítězové druhé světové války (Čína, Francie, Rusko, Spojené státy a Velká Británie - pozn. red.). Britové nebo Francouzi nikdy neřekli, že by tam měla být EU. Bohužel, za těch téměř 80 let, co válka skončila, se nám v otázce bezpečnosti nepovedlo pokročit dál.

Jak vidíte budoucnost Slovenska?
Slovensko je v eurozóně. Na rozdíl od ČR, Poláků a Maďarů máme druhou nejsilnější měnu v kapse, a to je rozhodující. Uvidíme, jestli letos zvládneme další dvě zkoušky, které jsou před námi - prezidentské a evropské volby. Obě jsou velmi důležité.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Petr Fiala versus Robert Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Přečtěte celý článek