VIDEO: Pofiderní generál za války zázračně zbohatl. Teď bojuje v první linii

před 3 týdny 27

Příběh bezmála jako z hollywoodského špionážního filmu zažil ukrajinský novinář, který se rozhodl napsat o pozoruhodných majetkových poměrech důležitého muže z tamní Státní speciální služby, šéfa Ochrany před kybernetickými útoky Ilji Vitjuka. Mnoho nechybělo a skončil nasazen v první linii. Ukrajina ale není Rusko, a tak na frontě nyní bojuje zmíněný vysoce postavený hodnostář. Efektivní práci jeho jednotky zachytilo i video, které je vhodné pouze pro dospělé, a i to jen po zralém uvážení.

Ukrajinský tisk obsáhle informuje o prapodivné kauze šéfa Odboru kybernetické obrany (SSU) Ilji Vitjuka, nedávno jmenovaného brigádním generálem. Kauza vypukla poté, co investigativní portál Slidstvo vypátral, že Vitjukova žena během jeho angažmá nakoupila luxusní byt v tržní hodnotě přesahující 25,5 milionů ukrajinských hřiven (tj. 15,5 milionu korun), který, jak ukrajinský „kyberboss“ uvedl ve svém přiznání, získala za cenu zhruba poloviční.

Podobné investice do luxusních nemovitostí vzbudily četné otázky ohledně personální a finanční integrity zmíněného specialisty a to i proto, že nešlo o jediný byt, který by za podobných okolností Vitjukova rodina získala. Zatímco se rozjíždělo typické kolo popírání, zlehčování a ignorance zjištění autora tohoto článku, sám autor podle webu Ukrajinska Pravda zažíval jiná dobrodružství.

Když se večer v Kyjevě vydal na nákup do obchodního centra, přiblížili se k němu dva odvodoví komisaři. Záznamy kamer, které se v podobných komplexech nacházejí, ukázaly, že v té době neznámý muž v černém obleku (ve skutečnosti patrně Vitjukův blízký spolupracovník Oleksij Bilenko) je navedl na jeho směr, a oni se mu pokoušeli vnutit předvolání do armády. To se ale nepodařilo poté, co redakce investigativního portálu zveřejnila veškeré okolnosti tohoto „pokusu o odvod“ a jeho další souvislosti a okolnosti.

Namísto toho na frontu zamířil sám generál Vitjuk, a to minimálně na dobu, než jeho jednání prověří ukrajinské úřady. Velitel ukrajinské civilní rozvědky SBU Vasyl Maljuk ho suspendoval a podle vyjádření zmíněného úřadu během vyšetřování bude nyní sloužit v kybernetické bojové jednotce, která provádí obranné operace a likviduje ruské vojáky a vybavení přímo v bojové zóně, společně se speciální jednotkou služby, skupinou Alfa.

Elitní skupina speciálních služeb Alfa zaznamenala v průběhu plnohotnotné ruské invaze na Ukrajinu řadu úspěchů ve vysoce rizikových zónách. Její agresivní a profesionální práci zachytila i mnohá videa, z nichž některá deník FORUM 24 představil i dříve. Lze očekávat, že díky novému specialistovi na kybernetickou válku, budou její dronové i další útoky bezpochyby ještě efektivnější.

Přečtěte celý článek