VIDEO: Reklama proti antisemitismu stála majitele fotbalového klubu přes 150 milionů

před 2 měsíce 67

Robert Kraft, miliardář a vlastník amerického fotbalového týmu New England Patriots, se rozhodl o víkendovém Super Bowlu zaplatit v tomto v USA nejvíce sledovaném sportovním přenosu reklamní spot, který je namířen proti vzrůstajícímu antisemitismu. Cena, kterou za třicetisekundový spot zaplatil, je sedm milionů dolarů, tedy přes 150 milionů korun.

Nadace pro boj s antisemitismem, kterou Robert Kraft vlastní, do reklamních oken během Super Bowlu umístila televizní reklamní spot s názvem „Stop Jewish Hate“. Přímý přenos finále soutěže v americkém fotbale sledovalo minimálně 100 milionů lidí.

V reklamě se objevuje ikona občanských práv, třiadevadesátiletý právník Clarence Jones, který se podílel na projevu Martina Luthera Kinga Jr., v němž zazněla slavná věta I have a Dream (Mám sen). 

Reklama byla záměrně nasazena v době, kdy v USA panují napjaté vztahy v afroamericko-židovských vztazích. Mnoho černošských aktivistů se totiž veřejně vyslovilo pro podporu Palestiny i hnutí Hamás a proti současné válce v Gaze.

„Chceme i touto reklamou vybudovat mosty, abychom získali více lásky a potlačili nenávist, která se děje,“ řekl Robert Kraft Clarenci Jonesovi. Tara Levinová, prezidentka Kraftovy nadace, pak uvedla, že reklama má za cíl spojit antisemitismus i s jinými formami rasismu.

„Soustředí se na tento koncept, že veškerá nenávist vzkvétá z mlčení ostatních, a klade antisemitismus do přímé konfrontace s dalšími formami nenávisti,“ řekla Levinová.

Kraft založil Nadaci pro boj s antisemitismem v roce 2019. Od té doby nadace vede osvětové kampaně, vede diskuse se sportovci a umělci o antisemitismu a distribuuje modré špendlíky, které mohou nositelé nosit na znamení solidarity s Židy. 

Reklama uvedená během Super Bowlu je jednou z několika, které podle Levinové vznikly jako součást kampaně upozorňující na antisemitismus. 

Jeden z klipů tak zobrazuje maminku, která spěchá, protože veze do školky malou dceru. Dítě si všimne hákového kříže a protižidovského nápisu načmáraného na dveřích garáže a ptá se maminky, co to je a kdo to udělal. Poté, když se žena vrátí domů, je garáž přebarvena a po nápisu není ani stopy. Hanlivý nápis zamaloval soused, jenž vedle spravoval svůj automobil. Závěrečné děkuji, které mu žena adresuje, je určeno všem lidem, kteří se dokážou postavit proti antisemitismu.

VIDEO: Reklama proti antisemitismu

V současné době totiž ve světě vládne vlna antisemitismu, kterou podporují především muslimové spolu s radikálními levičáckými organizacemi. Je to reakce na obranu Izraele před brutálním útokem, který 7. října loňského roku podniklo palestinské teroristické hnutí Hamás, jež z pásma Gazy vyslalo komanda s cílem vraždit civilisty. Za oběť jim padlo přes 1200 lidí, což představuje největší protižidovský pogrom od dob holokaustu. Následně se pak vzedmula ona antisemitská vlna reagující na nesmlouvavý postup Izraele proti palestinským teroristům, kteří ještě stále drží několik civilistů z židovských osad jako rukojmí.

Přečtěte celý článek