Vodička by chtěl znovu na scénu. Po Zemanovi a Okamurovi je nyní jeho spojencem Jiří Paroubek

před 3 týdny 37

Dlouholetý předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička by se chtěl vrátit do politiky. Figuruje na kandidátní listině pro volby do Evropského parlamentu za stranu ČSSD, jak si nyní říká uskupení fungující dříve pod názvem Suverenita. Pro Vodičku je to pátý politický subjekt, který chce reprezentovat. V mládí byl členem KSČ, před několika lety byl členem neúspěšné strany Miloše Zemana SPOZ, v Ústeckém kraji reprezentoval i SPD a do krajského zastupitelstva se snažil proniknout také jako zástupce koalice Volba pro kraj.

Vodička na kandidátní listině vedené Jiřím Paroubkem obsadil poslední 11. místo. Strana, za kterou oba kandidují, změnila během své existence několikrát název a oddělilo se od ní několik dalších partají. Stranu spoluzaložila v roce 2011 Jana Bobošíková, název byl Suverenita – Blok Jany Bobošíkové. Později název za šéfování Jany Volfové zněl Česká suverenita, následně Volný blok, když byl lídrem bývalý člen SPD Volný, později se strana přejmenovala znovu na Českou suverenitu, v loňském roce potom Volfová oznámila, že stranu znovu přejmenuje a to na: Českou suverenitu sociální demokracie.

Současně také strana začala používat zkratku ČSSD, kterou do té doby užívala historicky Česká strana sociální demokracie, která si nově říká Socdem. O využití ČSSD dosud vedou obě strany spor. Paroubek se do vedení strany dostal v letošním roce. Paradoxně tak vede opět ČSSD i když jde o zcela jinou stranu než tu, kterou vedl před lety a do které už mu nebyl znovu umožněn vstup. Pro samotného Paroubka jde o další pokus, jak se opět dostat do vrcholné politiky. Zkouší to taktéž v pátém politickém subjektu.

Před rokem 1989 byl členem a také funkcionářem Československé strany socialistické, následně ČSSD, po odchodu založil svojí stranu LEV 21 – národní socialisté, s tou ale neuspěl, potom se chtěl vrátit do ČSSD, ale ta ho nepřijala, v loňském roce oznámil založení spolku Nespokojení, avšak po několika měsících pro změnu ohlásil vstup k Volfové do její ČSSD.

Bývalý agent Veřejné bezpečnosti Vodička a Paroubek mají podobné politické směřování. Jsou kritičtí k Západu, k EU, kam nyní oba paradoxně kandidují, naopak mají blízko ke komunistům a k Rusku. Oba potom mají na seznamu přátel Miloše Zemana. Jejich ČSSD se názorově pohybuje kdesi mezi krajní pravicí a levicí. Bojují proti EU, migraci a jedou na vlně populismu. Blízko mají ke KSČM, SPD, Babišovi a PRO. Paroubek před několika dny promlouval na demonstraci pořádané v centru Prahy Jindřichem Rajchlem.

S Rajchlem a Babišem si Paroubek notuje v heslecho míru. „Jestli Západ začne posílat na Ukrajinu také vojáky, kromě materiální pomoci, což je věc, se kterou se jako strana nemůžeme pochopitelně ztotožnit. Nám jde o mír,“ stojí v jednom z posledních Paroubkových vyjádření.

Jaroslav Vodička je známý především jako dlouholetý předseda Českého svazu bojovníků za svobodu. Za jeho vedení odešla podstatná část členů, svaz přišel o státní příspěvky, kontroly odhalily chyby v účetnictví a současná činnost svazu je neznámá. Webové stránky jsou nefunkční, stejně tak sociální sítě.

Suverenita, nyní Česká suverenita sociální demokracie dosahovala ve volbách mizivých výsledků. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny získala strana 1,33% hlasů. Nyní se v předvolebních průzkumech ani neobjevuje.

Přečtěte celý článek