Výročí Jiřího Šlitra připomínají nahrávky, kniha, známka i divadelní přestavení

před 2 měsíce 82

Praha - U příležitosti 100. výročí narození Jiřího Šlitra, které připadá na 15. února, vycházejí jeho nahrávky, životopis a chystají se i divadelní přestavení. Kniha s názvem Doktor Klavír je prvním životopisem Šlitra. Objevilo se o něm sice deset nebo 11 knížek, ale jde buď o sborníky vzpomínek a kreseb, nebo fotografií. V rozhovoru s ČTK to řekl autor Šlitrova životopisu a rozhlasový moderátor Lukáš Berný.

"Šlitrovi se věnuju už asi 25 let, je to moje láska. Napsal jsem jeho životopis, se Supraphonem jsme udělali elpíčko, s Radioservisem cédéčko s pořady z roku 1968, k tomu ještě pořad do Českého rozhlasu, je toho teď hodně," uvedl Berný. "Šlitr mě oslovil zejména jako muzikant svými krásnými písněmi. Léta jsem chodil po bazarech a poslouchal jeho singly a desky. Takže jsem ho přes ty desky objevoval a postupně se z toho stala až skoro posedlost," dodal.

Berný čerpal z dobových materiálů, umělcovy pozůstalosti, korespondence, z osobní rodinné kroniky a ze vzpomínek Šlitrovy rodiny, jeho kolegů i přátel. Kniha se věnuje Šlitrovu širokému pracovnímu životu, tedy divadlu, hudbě a výtvarné činnosti, stejně jako jeho složité osobnosti. Dá nahlédnout i do zákulisí Semaforu, Laterny magiky nebo dobových kulturních souvislostí a čtenář se dozví i mnohé ze Šlitrova soukromí.Text doplňuje mnohdy dosud nepublikovaný obrazový materiál.

"I když osud Jiřího Šlitra předčasně ukončil jeho tragický skon, zůstal po něm nesmírně bohatý odkaz nejen skladatele, komika, zpěváka a výtvarníka, ale zejména osobnosti. Kniha se proto věnuje nejen Šlitrovi jako umělci, ale popisuje i jeho osobnostní vývoj, koníčky a soukromý život," sdělil Berný.

U příležitosti 100. výročí narození Šlitra vydal Supraphon ve spolupráci s Berným na vinylu album Jiří Šlitr stoletý/Nejlepší písně se 14 skladbami z nejslavnější éry divadla Semafor z let 1960 až 1965. "Tady mi šlo hlavně o audiokvalitu, Supraphon souhlasil zapůjčit původní fyzické pásky, ze kterých se ty staré desky dělaly. I zvukově jsme chtěli, aby to neznělo moderně, ale jako v těch 60. letech. Proto jsou tam taky jenom tradiční hity, nemělo smysl tam sypat nevydané rarity v mizerné kvalitě," podotkl Berný.

Vydavatelství Radioservis vydalo ke Šlitrovu jubileu CD Půlnoční párty S+Š, dosud nevydané nahrávky z podzimu 1968, kdy se v rozhlasovém studiu potkávali Jiří Suchý a Šlitr s publikem a živě vysílali program plný písniček, vyprávění a her. "Byly to do velké míry improvizované pořady bez scénářů, což bylo tehdy po čerstvém zrušení cenzury něco nevídaně moderního; navíc Šlitr je tam jiný, než ho lidi znají. Je přirozený, ne v té zažité tradiční semaforské roli komika kamenné tváře s buřinkou, je to kouzelně neformální a příjemné," konstatoval Berný.

Rozhlasový moderátor Lukáš Berný, který bude na ČRo Pohoda od 12. do 16. února uvádět hodinový pořad o Šlitrově životě, se do literárního světa uvedl čtyřdílnou knižní edicí Kde pijí múzy o historii staropražských hospůdek. Vydává také beletrii.

Šlitr zemřel předčasně 26. prosince 1969. Za 45 let svého života složil hudbu téměř ke 330 písničkám, hrál ve dvacítce divadelních her, v několika celovečerních a televizních filmech. A také ilustroval přes 20 knih. Umělce, který spolu s Jiřím Suchým založil v roce 1959 slavný Semafor, připomene i příležitostná poštovní známka s motivem Šlitra sedícího u pianina, o které se opírá dívka z revue. Známku uvede Česká pošta do prodeje 14. února. Autorem výtvarného návrhu je Suchý.

Den po uvedení známky, tedy 15. února, přesně na 100. výročí narození Šlitra, se v Semaforu uskuteční premiéra malé revue s názvem Šli tři Šlitři. Na 19. února pak pražská scéna Royal Theatre připravila komponovaný večer Ďábel z Vinohrad: Jiří Šlitr - 100 let.

jir mha

Přečtěte celý článek