Vyzkoušeli jsme první neoficiální app store. V iPhonu teď máme simulátor Nintenda

před 1 týden 30

Na světě je první neoficiální app store. Evropští uživatelé přes něj mohou do svých iPhonů s iOS od verze 17.4 nahrát aplikace, aniž by jejich vývojáři museli být plně součástí ekosystému Applu. Vyzkoušeli jsme, jak sideloading na iPhonu funguje.

Hodně varování a potvrzování

AltStore PAL najdete na webu altstore.io. Jsou v něm zatím jen dvě aplikace od autora samotného obchodu. Jde ale o projekt typu open source, ke kterému se mohou přidat další vývojáři.

Samotný obchod je placená aplikace, která na rok stojí 1,82 €. Koupíte ji přímo z webu, zaplatíte kartou. Objednával jsem z počítače, adresu pro stažení jsem si potom musel poslat do telefonu a otevřít ji v jeho prohlížeči Safari.

Potom následuje řada varování a nastavování. Apple napřed upozorní, že v iPhonu nemám povolenou instalaci z tohoto app storu. Musím jít do nastavení telefonu, kde se hned nahoře objevil řádek, kde mohu AltStore povolit.

Klepněte pro větší obrázek 
Omlouvám se, až pozdě jsem si uvědomil, že jsem telefon nepřepnul do češtiny

Na stránce, kde je dole tlačítko pro souhlas, Apple vysvětluje, co sideloading znamená, že aplikaci do telefonu instaluje přímo vývojář, že ji také spravuje a může mít přístup k uživatelským datům. Potvrdil jsem ji. Vysvětlení se ukáže i před instalací, Apple chce následně ještě další potvrzení.

Klepněte pro větší obrázek

AltStore PAL se v telefonu ukáže jako každá jiná aplikace. Při jejím spuštění vidím prostředí podobné App Storu: úvodní stránku, přehled aplikací. U jedné z nich je zajímavý způsob odměny vývojáři, který z App storu neznáme: napojení na službu Patreon. Autorovi tímto způsobem darujete určenou nebo dobrovolnou částku, aplikace se potom zpřístupní k instalaci.

Klepněte pro větší obrázek

Mario Kart v iPhonu

Já jsem AltStore vyzkoušel na druhé aplikaci, která je zdarma: na emulátoru starých herních konzolí od Nintenda. Zrovna tohle je typ aplikace, která obvykle v oficiálních obchodech moc dlouho nevydrží, i když Apple zrovna u emulátorů nedávno trochu uvolnil pravidla. Konkrétně Deltu ale dostanete v Evropě do iPhonu pouze prostřednictvím AltStoru.

Klikl jsem na instalaci, opět se objevila obrazovka Applu upozorňující, že stahuji z neoficiálního obchodu. Potom ale instalace proběhla stejně jako jindy.

Klepněte pro větší obrázek

Tady je vidět výřez z plochy telefonu: Pod jednou ikonou je obchod AltStore, druhá spouští emulátor Delta.

Samotný emulátor neobsahuje žádné hry. Musíte je do něj napřed nahrát v podobě souborů ROM. A jak je vidět na posledním obrázku, ještě jsou potřeba další soubory extrahované z konkrétní konzole, které hru dovolí spustit. Tohle je už hodně šedá zóna, která má blízko k pirátství, nicméně tyto soubory jsou na internetu běžně k dispozici.

Klepněte pro větší obrázek

Na iPhonu nyní mám Mario Kart, který jsem před patnácti lety hrával na Nintendu DS.

Klepněte pro větší obrázek

Zkouším, ale asi to smažu

S neoficiálním app storem se v nastavení mého telefonu objevila nová položka App Installation.

Klepněte pro větší obrázek

Mohu v ní nastavit, který obchod je u mě standardní. Vidím, kterým obchodům jsem povolil instalovat do telefonu aplikace a na tomto místě mohu také svůj souhlas odvolat.

Klepněte pro větší obrázek

Předpokládám, že po dokončení článku půjde AltStore z mého iPhonu zase pryč.  Minimálně do doby, kdy se v některém z neoficiálních obchodů neobjeví aplikace, kterou budu nutně potřebovat. Ale i potom se budu hodně rozmýšlet. Apple ve svém oficiálním App Storu přece jen zaručuje velkou míru ochrany, která u sideloadingu chybí.

Přečtěte celý článek