Nátlak Kataru na Hamás funguje, řekl Netanjahu příbuzným rukojmích. Odmítl ale pokrok v jednání

před 1 měsíc 56

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se ve čtvrtek poprvé po více než šesti týdnech setkal opět s několika příbuznými rukojmích, které drží v Pásmu Gazy palestinské hnutí Hamás. Podle izraelských médií jim mimo jiné řekl, že nátlak Kataru na Hamás při jednání o příměří „začíná fungovat“. Netanjahuův úřad ovšem odmítl zprávy izraelských médií o pokroku v jednání o příměří, k němuž podle anonymních zdrojů přispěl právě nátlak Kataru na Hamás.

Tel Aviv 10:57 15. března 2024

Benjamin Netanjahu

Netanjahu čelí od některých příbuzných rukojmích dlouhodobě kritice, že nedělá dost pro propuštění jejich blízkých | Foto: Ronen Zvulun | Zdroj: Reuters

„Katarský nátlak (na Hamás) začíná fungovat. Katar jim začal říkat: Vyhodíme vás. Nedáme vám už peníze… To je změna, to je něco pozitivního,“ řekl Netanjahu ve čtvrtek blízkým rukojmích podle serveru The Times of Israel (ToI).

Zároveň ale uvedl, že od Hamásu „nepřišla žádná skutečná odpověď“ a že Hamás „má stále nepřijatelné požadavky“. „Nechtějí se nikam posunout a chtějí rozdmýchat boje o ramadánu,“ uvedl Netanjahu podle Tol.

Netanjahu čelí od některých příbuzných rukojmích dlouhodobě kritice, že nedělá dost pro propuštění jejich blízkých a že jeho prioritou je úplné zničení Hamásu, což ale mnozí považují za nereálné.

If anyone tells you that I do not want a deal, and that we are trying not to make one – this is nonsense.

At the moment there is a change in the Qatari pressure. This is the most positive thing I can say.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) March 14, 2024

Izraelská armáda více méně porazila Hamás ve velké části Pásma Gazy a premiér tvrdí, že je nutná pozemní operace i na jihu v oblasti Rafahu. Před tím ale varují mimo jiné Spojené státy, protože v Rafahu a okolí je nyní na 1,4 milionu Palestinců, kteří tam utekli před boji.

Příbuzní rukojmích před setkáním s Netanjahuem podle ToI zdůraznili, že premiér má „závazek a zodpovědnost“ zajistit propuštění všech rukojmích, živých i mrtvých. Netanjahuovi řekli, že schůzky s ním jsou pro ně velmi důležité, a požádali ho, aby se s nimi scházel pravidelně. Několik týdnů ho žádali marně o schůzku, podle ToI se s nimi premiér teď setkal po více než šesti týdnech.

Rodiny unesených také znovu vyzvaly premiéra a jeho válečný kabinet, aby dosáhl dohody o příměří a propuštění jejich „dcer a synů“ co nejdříve.

Teroristé z Hamásu 7. října unesli na 250 lidí, z toho stovku propustil koncem listopadu během dosud jediného, týdenního příměří. Podle izraelských médií drží Hamás asi 130 unesených, z toho nejméně tři desítky jsou podle izraelských médií po smrti.

ČTK

Přečtěte celý článek