Na severozápadě amerického státu Oregon se v ostré zatáčce převrátil na střechu kamion, který převážel přes 100 000 mladých lososů čavyča. Pro rybí pasažéry mohla nehoda znamenat jistou smrt, voda z poškozené nádrže s lososy ale začala vytékat přímo na břeh říčky vedle silnice. Do vody se podařilo dostat přes 70 000 rybám a podle odhadů přežijí, píší americká média.

Salem 19:34 8. dubna 2024

losos čavyča

Do vody se podařilo dostat přes 70 000 rybám a podle odhadů přežijí (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Asi šestnáctimetrový kamion ryby převážel z nedaleké sádky, odkud měly asi tři hodiny cestovat k vyznačenému místu na břehu řeky Imnaha. Po několikadenní aklimatizaci v nádrži měly být asi 18 měsíců staré ryby vypuštěny do řeky a vydat se na tisíc kilometrů dlouhou cestu do Tichého oceánu.

Lososy zabíjela srážková voda z měst. Zachránila je biočistička na předměstí

Číst článek

Státní úřad Oregon Department of Fish & Wildlife už desítky let takto podporuje tamní populace lososů zdecimované výstavbou čtyř přehrad v 60. a 70. letech.

Řidič však z nejasné příčiny nezvládl ostrou zatáčku a 36tunový kamion se obrátil na stranu spolujezdce a smýkal sebou po vozovce, dokud nepřepadl přes kamenný násep, který jej obrátil na střechu.

Šofér utrpěl jen lehká zranění, nehodu však nepřežilo kolem 26 000 lososů, asi pětina z celkového počtu, který měl být letos do řeky Imnaha vypuštěný. Ztráta bude podle odhadů odborníků znamenat, že za několik let se na místo vrátí o 500 až 900 dospělých ryb méně. 

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Společnost Liberty vyloučila ze schůze věřitelů svého dodavatele Tameh. Ten to považuje za skandální

  2. Z převráceného kamionu vyplulo do říčky u silnice 70 tisíc mladých lososů. Řidič se lehce zranil

  3. Největší letadlová loď v historii Evropy a šest jaderných ponorek. Francie rozšiřuje své námořnictvo

  4. Po velmi teplých dnech se v polovině týdne v Česku ochladí. Teploty klesnou o víc jak deset stupňů

  5. Pás totality. Začíná úplné zatmění Slunce nad Severní Amerikou, vidět bude ve 13 státech USA

  6. Jsme outsider a tato role nám sedí, říká Jeřábková před vstupem házenkářek do olympijské kvalifikace

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme