Začal pražský Comic-Con, svátek pro fanoušky sci-fi, fantasy a hororu

před 3 týdny 30

foto Ilustrační foto - Začíná čtvrtý ročník setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih Comic-Con, 14. dubna 2023, Praha.

Praha - V Praze dnes začal pátý ročník setkání fanoušků filmů, seriálů, komiksů nebo her se sci-fi, fantasy či hororovou tematikou Comic-Con Prague. Už před otevřením se před dveřmi haly O2 universum sešly stovky lidí, mezi kterými bylo mnoho takzvaných cosplayerů. Svou lásku k oblíbeným fantasy hrdinům vyjadřují skrze kostýmy. Na chodbách haly bylo možné zahlédnout návštěvníky v převlečení za Batmana, Pikaču, Jokera nebo postavy z filmové trilogie Pán prstenů.

Ještě před oficiálním otevřením Comic-Conu se krátce novináři setkali s představiteli hlavních postav kultovního britského sitcomu Červený trpaslík Chrisem Barriem a Craigem Charlesem.

Mezi hosty je také nestor české sci-fi literatury, osmasedmdesátiletý Ondřej Neff. "Nevynechal jsme ani jeden ročník, protože mám kontakt se svými čtenáři a je to pro mě příležitost si s nimi popovídat," řekl ČTK vydavatel internetových deníků Neviditelný pes a DigiNeff. "Comic-Con je pro mě, který jsem veterán podobných akcí na přelomu 70. a 80. let, fascinující v tom, že jsou tady lidé, kteří do té míry žijí žánrem fantasy a komiksem, že se převtělují do těch postav. Letos je to o to zajímavější, že přijeli i lidé z ciziny," dodal.

Na návštěvníky oblíbené akce do neděle čeká program obsahující víc než pět stovek pořadů. Z hostů přijede například Kevin Sorbo, jehož proslavila role ve filmu Herkules a Amazonky, nebo herec známý z filmů Top Gun, Total Recall, Terminator Salvation nebo z Hvězdná pěchota Michael Ironside. Dále už mohli přítomní zahlédnout Patricka Duffyho známého jako Bobbyho Ewinga ze seriálu Dallas, pozvání přijal i Robert Patrick, který se proslavil rolí T-1000, hlavní záporné postavy ve filmu Terminátor 2: Den zúčtování.

Jedním z řečníků bude v sobotu po poledni vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který kvůli tomu nedorazí na republikový sněm STAN do Olomouce. Předseda Pirátů se Comic-Conu účastní každoročně, do Olomouce svým vládním kolegům pošle videozdravici, sdělila ČTK mluvčí Pirátů Lucie Švehlíková.

Program dále mimo jiné nabídne vystoupení Dany Drábové, která dokáže propojit informace o jaderné energii v souvislostech s komiksovým světem, nebo expozici Armády ČR. Na Comic-Con Prague se také znovu vrátí David Nykl, kanadský herec českého původu, dnes známý především jako Dr. Radek Zelenka z televizního seriálu Stargate Atlantis.

Loňský Comic-Con Prague, který se podobně jako ten předchozí konal v pražské hale O2 universum, navštívilo přes 20.000 lidí. První podobné setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih se konalo v USA v roce 1970.

Přečtěte celý článek