Zkušení důchodci v Česku dostávají 13. důchod každý rok. Ostatní neví jak na to a přicházejí o desítky tisíc korun

před 1 měsíc 62

Pakliže vám připadá, že váš důchod nedosahuje takové výše, jakou byste si představovali a rádi byste si nějakou tu korunu přilepšili, máme pro vás dobrou zprávu. Nemusíte čekat na to, až se stát rozhoupe k další větší valorizaci penzí, ale můžete si svého druhu třináctý důchod opatřit svépomocí.

Funguje to skvěle

V Česku jde o velký trend, který razí především finančně zkušení důchodci. Dosud přitom platilo, že senioři své celoživotní úspory nechávali ležet ladem. Je to paradoxní, nechtěli s nimi nic dělat, protože se o ně báli. Ti nejkonzervativnější měli hotovost uloženou třeba ve skříni doma, na což také mnohokrát doplatili, když jim jí sebrali nejrůznější podvodníci. Další sice mají účet v bance, ovšem takový, na kterém by větší finanční částky vůbec neměly ležet.

Sám nechápu, proč jsem měl peníze tak dlouho na běžném účtu. Za celý život jsem ušetřil přibližně milion korun a ten mi teď pěkně vydělává. Stačí, když jsem došel do České spořitelny a zřídil si spořicí účet. Teď tam mám 5 % úrok a tím pádem ročně dostanu 50 tisíc korun,” říká 67letý pan Alois z Ostravy.

Beru důchod 21 tisíc korun, takže tohle jsou pro mě vlastně něco jako 13. a 14. důchod. A povím vám, je velký rozdíl takové peníze mít a nemít,” přemítá spokojený důchodce, kterého zarazilo, jak je celá akce jednoduchá. Nejenže tak stále má svůj milion, ale ten mu ještě každý měsíc přináší pěkné peníze.

Nic vám nehrozí

Sám se snaží o osvětu mezi svými známými, ale jak přiznává, lidé jsou v dnešní době nedůvěřiví a raději nechávají peníze ležet na místě, kde jim nenesou ani korunu. V důsledku inflace naopak ve skutečnosti hodnotu ztrácí. Ekonomové mnohokrát varovali, že peníze ležící ladem se postupně rozplývají. Koupíte si za ně méně a méně. To je jedna ze základních ekonomických náležitostí, která dnes navíc platí dvojnásob.

Čtěte také: Stát jde kontrolovat Čechům účty v bance. Potřebuje vědět, jestli náhodou nemáte moc peněz

Zejména ve velkých bankách, jako je Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB, leží Čechům obrovské sumy na běžných účtech a takzvaně vůbec nepracují. Stačí přitom velmi jednoduchý úkon, kterým je přesun na spořicí účet nebo termínovaný vklad, a hned je to úplně jiný příběh. Nejde přitom o žádné investování, se kterým je spojeno riziko. Tady můžete jen získat a žádná ztráta nehrozí.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek