Zóna ČT24: Malé drony mění způsob vedení války na Ukrajině

před 2 měsíce 80

Zóna ČT24: Malé drony mění způsob vedení války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Válka na Ukrajině v plném rozsahu ukázala, jak důležitou součástí moderního bojiště jsou drony. V počátku konfliktu Ukrajinci ničili velké množství techniky pomocí tureckých bayraktarů. Po několika měsících ale tyto velké a poměrně zranitelné drony nahradily menší. Ty zvládají vedle pozorování i další funkce. Do svého portfolia je tak zařadilo i dělostřelectvo.

Nejúčinnější proti ničení techniky jsou takzvané FPV drony, které unesou i několik kilogramů těžký projektil. Operátor je řídí dokud do cíle nenarazí. Proto má nyní Ukrajina zájem hlavně o tyto FPV drony. Stovky jich na bojiště dodali dobrovolníci z projektu Vozím drony na Ukrajinu. „Dron s podobnou municí si třeba před cílem i zastaví, obletí si tank a podívá se, kam nejlépe zasáhnout. To je revoluce,“ míní jeden z dobrovolníků projektu.

Zóna ČT24, pořad o bezpečnostních výzvách dnešního světa, se věnoval i dvěma letům od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, budoucí podpoře české armády či videím tvořeným umělou inteligencí. Celý pořad můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.

Přečtěte celý článek