Kosmický dopravní systém Starship společnosti SpaceX odstartoval k třetímu testu

před 1 měsíc 46

foto Raketa Super Heavy s kosmickou lodí Starship americké společnosti SpaceX před startem z texaského kosmodromu Starbase v Boca Chica, 13. března 2024.

Boca Chica (USA) - Z texaského kosmodromu Starbase dnes ke svému třetímu testovacímu letu odstartovala raketa Super Heavy s kosmickou lodí Starship. Plavidlo americké společnosti SpaceX, která ho chce využít pro cesty na Měsíc či Mars, má po 65 minutách letu dopadnout do Indického oceánu. Předchozí dva pokusy - loni v dubnu a v listopadu - skončily po několika minutách explozemi.

Přes 30 supervýkonných raketových motorů Raptor se zažehlo po menších odkladech dnes ve 14:25 SEČ. První úspěch už Space zaznamenala krátce po startu, kdy se nejprve oba stupně od sebe oddělily, načež raketa měla kontrolovaně dopadnout do vod Mexického zálivu nedaleko Starbase. To se při předchozích integrovaných testech - tedy těch, které zahrnovaly spojený start Starship a Super Heavy - nepodařilo.

Plán dnešního testu se liší od předchozích pokusů. Trajektorie Starship tentokrát míří k dopadu do Indického oceánu, zatímco při předchozích pokusech měl let skončit u Havajských ostrovů.

Systém Starship měří 120 metrů a je tak dosud největším postaveným systémem svého druhu. Jedná se také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém - 33 raketových motorů Raptor pohání nosný stupeň a kosmickou loď šest stejných jednotek. Testovací lety jsou zatím v plánu bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo do budoucna unést až 100 lidí, či velké množství nákladu a vybavení.

Společnost SpaceX navrhla systém tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat pro průzkum hlubokého vesmíru, zejména pro cesty na Mars. Na úspěšné testy se spoléhá i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který si Starship vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci v rámci programu Artemis.

Přečtěte celý článek