Mráz a sníh zasáhnou Česko od severu. Sledujte RADAR, místy napadnou desítky centimetrů

před 1 týden 29

Meteorologové aktualizovali svou výstrahu před sněhem, který může způsobit komplikace při chůzi, ale i v dopravě a zásobování. Při cestách do hor bude třeba myslet na zimní výbavu, například sněhové řetězy. „Nutné jsou ale také zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ připomněli odborníci.

ČTĚTE TAKÉ: Zima neřekla poslední slovo. V Česku platí výstraha před sněhem, oteplení je v nedohlednu

Tlaková níže, která přinese sníh na území České republiky, k nám bude v pátek a v sobotu postupovat přes Německo a Polsko, uvedli meteorologové na síti X. V polohách nad 800 metrů nad mořem má v celkovém úhrnu napadnout 15 až 40 centimetrů sněhu. Nejvíce sněhu napadne od pátku do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a horách na severu území.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během sobotního odpoledne sněžení přejde v sněhové přeháňky. Na severním závětří pohraničních hor napadne 5 až 15 centimetrů nového sněhu. Sněhové přeháňky začnou slábnout v sobotu večer a v noci na neděli. Kvůli přílivu studeného vzduchu meteorologové očekávají, že v období od neděle do středy budou noční a ranní teploty klesat až k -5 °C. Meteorologové varují, že mrazy mohou poškodit především ovocné stromy a vinnou révu. Síla mrazů má postupně klesat v průběhu druhé poloviny příštího týdne.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě, říká Čech ze zatopené Dubaje. Radši teď chodím bos

Přečtěte celý článek