Pití ředěného Sava, jezení odčervovadel. Lži o zdraví přicházejí ve vlnách, říká lékař známý z TikToku

před 1 měsíc 53

ROZHOVOR / Dušan Zhoř působí jako praktický lékař v Kyjově v Jihomoravském kraji, zároveň ale ve volném čase natáčí videa na sociální síti TikTok. Chce tak hlavně mladým lidem nabídnout bezpečné, vědecké a zábavné informace. „Začala mi vyskakovat úplně šílená videa od různých pseudoinfluencerů, lidových léčitelů, ale i lékařů, a tak jsem si říkal, proč nenatáčet taky videa, která budou mít „health promotion“ přesah. Třeba vybuduju komunitu, která chce být zdravá,“ říká v rozhovoru pro deník FORUM 24.

Proč jste se rozhodl natáčet videa na sociálních sítích?

Vlastně to bylo kvůli Petrovi Márovi (český influencer, podcaster a youtuber, pozn. red.). Poslouchal jsem s ním rozhovor v době covidových karantén, kde říkal, že TikTok je zajímavá platforma, jen tam chybí dospělý. Ten, kdo s ním začne, a jeho obsah bude zajímavý, bude mít velký dosah na mladé.

Pak jsem si TikTok stáhnul. Začala mi vyskakovat úplně šílená videa od různých pseudoinfluencerů, lidových léčitelů, ale i lékařů, a tak jsem si říkal, proč nenatáčet taky videa, která budou mít „health promotion“ přesah. Třeba vybuduju komunitu, která chce být zdravá.

Co vás v souvislosti s tím překvapilo?

Na mém prvním profilu jsem měl asi 98 tisíc sledujích. Asi od 50-60 tisíc mi začal TikTok videa nahlašovat pro násilí, sexuálně explicitní obsah, a podobně. Nechtěl jsem však ustoupit a dělat jen tanečky a líbivá videa, jež dělají i někteří kolegové v zahraničí. Poslední video před zrušením účtu bylo o ženské obřízce v Africe. Mělo asi čtvrt milionu zhlédnutí, pak mi smazali celý profil.

Taky mě překvapilo pohrdání některých kolegů, když jsem přednášel na konferenci. Někteří mi opakovaně naznačili, že nedělám pro lékařství dost a mám se soustředit jen na „pitomá videa“ a u toho taky končit. Bylo to v době, kdy jsme s kolegou zaváděli do oboru novou vyšetřovací metodu, která má mezi všeobecnými lékaři nyní velkou popularitu. 

Jako venkovský všeobecný praktický lékař se v Kyjově cítím jako Leoš Mareš pokaždé, když jdu do obchodu nebo s přáteli na kafe. Překvapilo mě to však v Praze a Brně, kde mě poznal například taxikář nebo číšník v restauraci.

Jak dlouho tedy už videa natáčíte?

TikTok natáčím přibližně od roku 2020, kdy jsem začal ze zvědavosti a pomalinku zkoumal, jak to funguje. A byly doby, kdy mi na prvním účtu přibylo za den třeba 1000 sledujících, to bylo neskutečné. Ale byla to doba, kdy se lidi nudili nebo strachovali doma a závislost na sociálních sítích byla jednou z copingových strategií, jak se nezbláznit. Nyní, pokud neděláte extra bizár nebo nejste veřejně známý, tak je sbírání sledujících složitější. Naštěstí mě to neživí.

Co je vaším hlavním cílem? Vzdělávat lidi? Uvádět informace na pravou míru?

Vydělat hodně peněz, být slavný a žádaný ženami (směje se). Hlavním cílem bylo nabídnout bezpečné, vědecké a zábavné informace pro mladé. Vytvořit platformu důvěry, kdy mi ani v průběhu mé propagace očkování, testování a celkově západní vědecké medicíny nechodily výhrůžky smrtí. To se dělo jen v reálném životě z našeho městečka.

Nyní máte na TikToku přes 80 tisíc sledujících. Překvapilo vás, že vás sleduje tolik lidí?

Připadá mi, že na předcházejícím účtu byla aktivnější komunita. 

Jaký největší „nesmysl“ o zdraví jste zatím na sociálních sítích viděl?

To jsou vždycky vlny popularity… V covidu to bylo pití ředěného Sava, jezení odčervovadel, opalování řitního věnce, nyní zázračné zvýšení hladiny testosteronu, rady jak na novorozence, hodně populární jsou videa o doplňcích stravy a hlavně videa typu „udělej toto, protože to doktoři tají“.

Z vašich zkušeností doktora, máte pocit, že lidé často věří různým „babským radám“ a mýtům o zdraví?

Já jsem jednoznačně pro různé alternativní přístupy ke zdraví, jen chci o tom jako manažer zdraví a advokát pacienta vědět. Sám jsem absolvoval nespočet alternativních seminářů a vzdělávacích výcviků. Například jsem chodil na psychosomatický výcvik, mám kurz na přikládání včel, pijavic a podobně.

Ale došel jsem vždy k závěru, že nejvíc pacientům pomůžu jako lékař EBM (evidence-based medicine, medicína založená na důkazech, pozn. red.). Vůbec mi nevadí, když mi někdo řekne: „Hele, zkusím nebrat léky na vysoký tlak, cukr nebo štítnou žlázu.“ Pak se domluvíme, že uděláme kontrolu třeba za měsíc místo půl roku. To, co mi vadí, je, když nad tím nemám kontrolu a pak si pozvu toho člověka pozdě. Třeba nedávno se stalo, že pacient nebral sedmikombinaci léků na tlak, protože mu nějaká jeho známá naočkovala myšlenku, že jej ty léky zabíjí. A málem se jí to podařilo, když pacient přišel, měl tlak 240/120, což je tlak, kdy běžně praskají cévy. Po návratu z nemocnice měl tlak stejný, pořád jsem přemýšlel, kde je ta chyba v té medikaci, protože jedinou další možností byla operace jednoho nervu. Nakonec se sám přiznal a po nasazení medikace zpět měl tlak normální kolem 130/90.

Mě během prohlížení vašich videí zaujala třeba reakce na jeden podcast, kde zaznělo, že je nebezpečné, když těhotné ženy cvičí na balonech. Máte představu, kde se takové věci vůbec vezmou?

Toto je docela časté, kdy si někdo přečte jen nadpis nebo populární článek, vidí nějaký rozhovor a použije jen ten selský rozum. Když něco takového zajímavého vidím já, jdu studovat, pouštím si videa, hledám ve vědeckých časopisech a kupuji si knihy. Pak teprve si na něco dělám názor. Tyto zjednodušené pravdy jsou podle mě nebezpečnější než očividné lži.

Přečtěte celý článek