Rusko se musí naučit žít bez benzinu, bez nafty, bez elektřiny, okomentoval Zelenskyj útoky dronů na rafinerie

před 3 týdny 39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro deník The Washington Post řekl, že USA nepodporují útoky ukrajinských dronů na ruskou energetickou infrastrukturu. Domnívá se ale, že o takových záležitostech si má Ukrajina rozhodovat sama.

Zelenskyj reagoval na dotaz novináře, jak na ukrajinské útoky američtí představitelé reagovali. „Reakce USA na to nebyla pozitivní,“ připustil prezident a poznamenal, že Washington nemůže omezovat Ukrajinu v používání jejích vlastních zbraní.

„Použili jsme vlastní bezpilotní letouny. Nikdo nám nemůže říkat, že to nemůžeme dělat.“ Podle Zelenského může Ukrajina zabránit ruským útokům na svůj energetický systém pouze tím, že donutí Rusko zaplatit podobnou cenu.

„Pokud nemáme protivzdušnou obranu, která by chránila náš energetický systém, a Rusové na něj útočí, moje otázka zní: proč jim nesmíme odpovědět? Jejich společnost se musí naučit žít bez benzinu, bez nafty, bez elektřiny… To je spravedlivé. Až to Rusko přestane dělat, přestaneme to dělat i my,“ řekl ukrajinský prezident.

O americké kritice psal list Financial Times s odvoláním na své zdroje. Američané se prý obávají, že údery dronů na ruské rafinerie by mohly vést ke zvýšení světových cen ropy a vyvolat odvetná opatření Moskvy. Poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Michail Podoljak poznamenal, že „po dvou letech plnohodnotné války nebude Ukrajině nikdo diktovat podmínky této války“.

Od začátku roku 2024 podnikly ukrajinské bezpilotní letouny více než deset útoků na ruské ropné rafinerie a ropné sklady. Agentura Reuters odhaduje, že v prvním čtvrtletí roku 2024 zastavilo nejméně sedm ruských rafinerií kvůli útokům ukrajinských dronů rafinační kapacitu.

Přečtěte celý článek