Martínkovi poslali lidé více peněz, než na léčbu potřeboval. Jeho rodina řeší, co s desítkami milionů

před 1 měsíc 43

Ve sbírce chtějí vybrat třeba milion korun, lidé jim ale nakonec darují peněz víc. To je teď v Česku podle oslovených dárcovských platforem častá praxe. Štědří byli dárci i v případě malého Martínka. Peněz mu poslali tolik, že zbyly i po zaplacení drahé genové terapie. Martinova rodina teď řeší, komu dalšímu by mohly pomoct.

Praha 8:08 18. března 2024

Martínek s jeho talismanem Krtečkem v nemocnici v Montpellier

Martínek s jeho talismanem Krtečkem v nemocnici v Montpellier | Foto: Archiv rodiny

„Na Martínkovi byste nepoznal, že proběhla nějaká operace. Je úplně v pohodě,“ popsal v únoru jeho táta Tomáš Zatloukal. Dvouletý Martin měl tehdy za sebou náročný zákrok, který mu má do budoucna pomoct.

Co s desítkami milionů, které Martínek a další nevyužili na léčbu? Natáčela Marie Veselá

Rodina na léčbu vybírala přes platformu Donio. Doufali ve 100 milionů korun. Lidé darovali ještě o desítky milionů víc. Peníze chce rodina rozdělit mezi další potřebné. „My ten mechanismus připravujeme, jednáme s Doniem, aby každá ta koruna pomohla,“ přibližuje pro Radiožurnál advokát rodiny Zdeněk Joukl.

Příběh Martínka není jediný, který české dárce zaujal. U skoro tří čtvrtin sbírek na platformě Donio se vybere víc, než bylo původně v plánu. Češi bývají štědří.

„Že se vybere nakonec vyšší částka, než byla stanovená, je poměrně časté. Nejčastěji se to stává u klientů, kteří mají hodně značnou a solidární komunitu, nebo pokud je jejich příběh medializován. Pak je právě zásadní mít nastavená interní pravidla, jak postupovat, aby vše bylo co nejvíce transparentní a aby byly finance předány i využity v souladu se zákonem,“ podotýká mluvčí další dárcovské platformy Znesnáze21 Simona Patelisová.

Operace malé Valentýny

Zákon o sbírkách říká, že peníze se sbíraly na určitý účel. A na ten také musí být použité. „Profesionální organizace tyto případy umí řešit a komunikují o případném doplnění daného účelu pomoci s jednotlivými dárci, typicky například tak, že peníze dosažené takzvaně nad cíl poslouží lidem v podobné obtížné životní situaci,“ vysvětluje Zdeněk Mihalco, šéf Nadace Via, pod kterou spadá portál Darujme.cz.

Martínek se po úspěšné operaci vrátil do Česka. ‚Je vidět, že léčba funguje,‘ uvedl jeho otec

Číst článek

To dokazuje i případ malé Valentýny. Děvčátko potřebovalo operaci v Itálii, lidé na léčbu věnovali víc peněz, než bylo potřeba.

„Část z financí proto rodina věnovala na konferenci. My jsme k tomu přidali ještě vlastní finance a stali jsme se partnerem této konference, která přispěla k osvětě českého lékařství jak o nemoci jako takové, tak i o zákroku,“ přibližuje Simona Patelisová.

Věnovat peníze na podobné účely podle zákona jde. Ale vrátit je zpět dárcům už ne.

„Rozhodnutí například vytvořit nějaký fond, který by pomáhal podobně postiženým dětem nebo nemocným dětem a jejich rodinám, osobně považuju za velmi šlechetné,“ doplňuje ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Může se stát, že peníze už nestihnou nemocnému člověku pomoct. Ani v těchto smutných případech, kdy příjemce zemře, se ale vybrané finance neztratí. „Musí být opět využity na totožný účel, tedy faktury od data spuštění sbírky jsou proplaceny a přebytek finančních prostředků je pak přesunut na jiné sbírky s podobným účelem,“ připomíná Cristina Carmen Baron z platformy Donio.

Platformy se řídí také potřebami rodiny nebo přáním zemřelého.

Marie Veselá

Přečtěte celý článek