‚S fotografií možná někdo manipuloval.‘ Světové zpravodajské agentury stahují snímek princezny Kate

před 1 měsíc 60

Thank you for your kind wishes and continued support over the last two months.

Wishing everyone a Happy Mother's Day. C

📸 The Prince of Wales, 2024 pic.twitter.com/6DywGBpLLQ

— The Prince and Princess of Wales (@KensingtonRoyal) March 10, 2024

Přední světové zpravodajské agentury stáhly fotografii princezny Kate, kterou v neděli zveřejnil Kensingtonský palác. Mají podezření, že s ní bylo manipulováno. Informuje o tom zpravodajský server britské BBC. Dvaačtyřicetiletá Kate je nyní pod drobnohledem médií kvůli svému zdravotnímu stavu po nedávné operaci břicha.

Londýn 7:56 11. března 2024

Na fotografii, která je první oficiální od operace, je manželka následníka britského trůnu prince Williama v britský Den matek obklopena svými třemi dětmi: princi Georgem a Louisem a princeznou Charlotte. „Děkuji vám za vaše milá přání a trvalou podporu v posledních dvou měsících,“ napsala k ní Kate na síti X.

Karel III. má rakovinu. Britský král odkládá veřejné akce, pokračuje ale v administrativní práci

Číst článek

Snímek ve svém zpravodajství použily i světové agentury. Nejméně tři z nich ho ale později stáhly.

Jako první tak učinila AP, podle níž nesplňoval její fotografické standardy. „Při bližším zkoumání se zdá, že zdroj se snímkem manipuloval,“ poznamenala k tomu AP. Za jednu z nesrovnalostí označila pozici levé ruky princezny Charlotte vzhledem k rukávu jejího svetru.

Stejně jako AP snímek stáhly také agentury Reuters, AFP a fotobanka Getty Images. Kensingtonský palác se k tomu nevyjádřil.

No comment from Kensington Palace tonight after at least 3 international pictures agencies refuse to distribute this morning’s photo of Kate and her children. Some of them (@AP ) have claimed “the source [the palace] has manipulated the image”. pic.twitter.com/ppOwDtPr9P

— Chris Ship (@chrisshipitv) March 10, 2024

Kate po operace

Kate strávila po operaci břicha v lednu dva týdny v nemocnici. Povaha zákroku nebyla blíže upřesněna, avšak podle Kensingtonského paláce se nejednalo o rakovinu. Od té doby se na veřejnosti princezna neobjevovala a palác uvedl, že se k oficiálním povinnostem pravděpodobně vrátí až po Velikonocích, tedy nejdříve v dubnu.

V posledních týdnech se na sociálních sítích šířily spekulace o zdravotním stavu princezny, která se od Vánoc neobjevovala na oficiálních akcích královského paláce. Její úřad vydal počátkem měsíce prohlášení, v němž zopakoval, že bude poskytovat pouze „významné aktuální informace“ o jejím zotavování. Začátkem března se ji novinářům podařilo vyfotografovat v autě s její matkou Carole.

Kate Middleton is seen for the first time since abdominal surgery in January amid growing concerns she had "gone missing."

The Princess of Wales was seen this morning briefly with her mom Carole who was driving. pic.twitter.com/zkdZlwiQZX

— Entertainment Tonight (@etnow) March 4, 2024

ČTK

Přečtěte celý článek