Problém pro tenisový svaz. Musí vrátit třicet milionů korun

před 1 měsíc 46

 ČTK

Národní sportovní agentura odhalila vážné nedostatky v hospodaření svazu během kontroly za rok 2021. Tu zahájila v listopadu 2022 a oficiálně ji ukončila minulý týden. Po zjištění pochybení, výzvy o navrácení části dotace a zahájení správního řízení pověřila organizaci nápravou.

Podle NSA bylo použití dotací v rozporu se stanoveným účelem. Chybný byl i postup při zadávání veřejných zakázek. V případě chybného využití dotace vyzvala svaz k vrácení celé takto použité částky, po pochybení ve výběrovém řízení nejvyšší možnou hranici, a to ve výši 25 procent chybně zadaného objemu veřejné zakázky.

"Jak již bylo avizováno, na základě kontrolních zjištění NSA byla dnes odeslána výzva zástupcům Českého tenisového svazu k vrácení části dotace za rok 2021. Tato částka byla stanovena na základě rozhodnutí o udělení dotace v maximální výši v souladu s legislativními možnostmi NSA," řekl předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Policie ČR viní z podvodů se státními dotacemi pět lidí, mezi nimiž je i prezident svazu Ivo Kaderka. Ve vazbě je také člen dozorčí rady ČTS Vojtěch Flégl. Oběma hrozí až desetileté vězení, trestnou činnost popírají.

Tenisový svaz svolal na pondělí výkonný výbor, kde bude řešit svolání mimořádné valné hromady. Na ní by mělo být hlavním tématem i odvolání Kaderky a Flégla. Dočasným šéfem je zatím sportovní ředitel Jan Stočes.

"Potvrzuji, že jsme v operativním kontaktu se zástupci ČTS a máme příslib aktivního přístupu v řešení této pro všechny komplikované situace, zejména s ohledem na další možné financování českého tenisu ze strany NSA," uvedl Šebek.

Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha - Balkán. Část peněz určená na pořádání turnajů údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

Vedle Kaderky a Flégla jsou vyšetřováni také tajemník svazu Jakub Fastr, šéfka ekonomického oddělení Hana Baierová a někdejší přední deblista Daniel Vacek, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče. Všechny tři policie propustila a bude je stíhat na svobodě.

Přečtěte celý článek