The Telegraph: Česko právě zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu

před 1 měsíc 36

před 38 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

The Telegraph

Vojenská pomoc pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města — tím, že Ukrajině dala palebnou sílu, se kterou může vzdorovat mnohem větší ruské armádě. Ve svém komentáři to napsal britský list The Telegraph. Podle něj iniciativa, jejímž cílem je dodat Kyjevu statisíce kusů dělostřelecké munice, také ujistila ukrajinské jednotky, že nemusejí vzácnou municí šetřit, protože brzy dorazí další. Důsledky jsou dle britského listu vidět i na bojišti, kde se ruský postup na mnoha místech zcela zastavil, protože ho Ukrajinci odrážejí s větší silou.

The Telegraph píše, že po stovky let dominovalo pozemním bojům dělostřelectvo a Rusko šlo do války proti Ukrajině s dvojnásobným počtem dělostřeleckých zbraní. Převahu však podle něj poskytuje množství nábojů a ten, kdo bude mít více munice, pravděpodobně zvítězí.

To je důvod, proč je překvapivá iniciativa vedená Českem tak důležitá pro přežití Ukrajiny, píše deník a dodává, že Češi našli munici pro Ukrajinu přesně v době, kdy ji Kyjev nejvíce potřebuje: na vrcholu ruské zimní ofenzivy.

„Bez nadsázky lze říci, že česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města — tím, že Ukrajině dala palebnou sílu, se kterou může vzdorovat mnohem větší ruské armádě,“ podotýká list.

The Telegraph podotýká, že díky dosavadní americké i evropské vojenské pomoci Ukrajinci loni na několik měsíců dosáhli parity v palebné síle s Rusy. Po loňské ukrajinské letní protiofenzivě, která nepřinesla Ukrajincům významné zisky v podobě osvobození rozsáhlých území okupovaných invazními silami, přešla do útoku ruská armáda. Ta koncentrovala své úsilí na dobytí města Avdijivka v Doněcké oblasti, což se jí — podle všeho po velkých ztrátách — nakonec povedlo a zmocnila se i dalších vesnic dále na západ, připomněl list.

„Rusové si jistě všimli, že s každým dnem, jak se podzim měnil v zimu, se ukrajinská dělostřelba stávala sporadičtější a v některých sektorech dokonce zcela utichla,“ píše The Telegraph a připomíná, že další vojenskou pomoc od Spojených států blokuje republikánské vedení Sněmovny reprezentantů a Evropská unie se zpozdila s dodáním slíbeného milionu dělostřeleckých nábojů. Ukrajincům tak začala munice docházet.

Ukrajinistka Víchová o evropské pomoci napadené zemi (zdroj: ČT24)

„Králotvůrcem je nyní Česká republika“

V polovině února Rusové postupovali u Avdijivky a jejího okolí a ukrajinská armáda, jíž chyběla munice, ustupovala. Pak Česko oznámilo, že v mimounijních zemích objevilo stovky tisíc kusů nábojů, které by Ukrajina mohla dostat v řádu týdnů, pokud se mezi spojenci zajistí financování.

S dělostřeleckými náboji na cestě tak dle listu už ukrajinští vojáci nemusejí šetřit municí. Začátkem března zahájili palbu, pět kilometrů západně od Avdijivky přestali ustupovat a začali podnikat protiútoky, píše The Telegraph. Ruskou ofenzivu podle něj zastavili u vesnic Orlivka, Toneňke a Berdyči.

Nedostatek dělostřelecké munice je podle deníku hlavním důvodem, proč Ukrajinci málem přišli o celou oblast. A téměř milion kusů dělostřeleckých granátů zprostředkovaných malou evropskou zemí je hlavním důvodem, proč se tak nakonec nestalo, míní list. „Pokud je dělostřelectvo králem bitev, pak králotvůrcem je nyní... Česká republika,“ píše na závěr.

O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajince, kteří se už přes dva roky brání ruské vojenské agresi, informoval český prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden oznámil, že se k nákupu zatím připojilo osmnáct zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko. Uvedl také, že vedle závazně potvrzeného nákupu 300 tisíc nábojů pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno dalších zhruba dvě stě tisíc kusů munice.

Přečtěte celý článek