Kauza vraždy ve Slopném: Klíčové svědky nikdo nenavedl, potvrdila žalobkyně

před 1 měsíc 34

před 12 mminutami|Zdroj:

ČT24

Státní zástupkyně potvrdila odložení vedlejší větve kauzy vraždy ve Slopném. Policie v ní zkoumala roli dvou svědků, kteří vypovídali proti jednomu z dvojice odsouzených mužů. Jeden z nich totiž loni pro Seznam Zprávy řekl, že u soudu neříkal pravdu. Při výpovědi na policii ale znovu otočil s tím, že novinářkám lhal. Kriminalisté mu uvěřili, odložení případu teď stvrdila i žalobkyně. Kauzu ještě přezkoumá nadřízené státní zastupitelství.

Případ se týká vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011, za kterou byli pravomocně odsouzeni Maroš Straňák a David Šimon. Soud je nejprve osvobodil, po vrácení případu z vrchního soudu jim ale rozdal tresty 24,5 a 20,5 let za mřížemi.

K usvědčení mužů výrazně přispěly výpovědi bratranců Milana a Ludvíka Rakašových, kteří u soudu v roce 2014 řekli, že se jim Straňák ve vazbě přiznal. Ludvík Rakaš, dnes Mencl, ale v loňském rozhovoru pro Seznam Zprávy otočil s tím, že Straňák vinu vždy popíral. Sám prý dostal vzkaz od svého bratrance, že pokud bude proti Straňákovi vypovídat, tak ho pustí dříve z vězení.

Nyní se Mencl vrátil ke své původní výpovědi. U soudu, který řeší návrh na obnovu procesu, v pondělí uvedl, že reportérkám lhal. Prý se jim chtěl pomstít za článek z roku 2011. Server ale tehdy ještě neexistoval. Podobná slova Mencl řekl i kriminalistům z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří zkoumali zejména roli dozorujícího státního zástupce Lea Foltýna. Prověřovali ho kvůli podezření na zneužití pravomoci úřední osoby a navádění ke křivé výpovědi.

Policisté v únoru případ podle Seznam Zpráv odložili. I oni Menclovi uvěřili, že reportérkám lhal, v usnesení navíc zmínili „pochybnosti o praktikách novinářek“. Žalobce Foltýn se podle nich zároveň ničeho protiprávního nedopustil. Jejich rozhodnutí potvrdila i okresní státní zástupkyně v Karviné Gabriela Slavíková, která ČT napsala, že minulý týden zamítla stížnost Šimonova obhájce Roberta Cholenského.

Pochybnosti o pachových stopách

Odložení kauzy je tak pravomocné. Zasáhnout do ní může ještě Krajské státní zastupitelství v Ostravě. „Ve věci, na níž se dotazujete, provádíme dohled z vlastní iniciativy. Dohled v tuto chvíli není ukončen,“ uvedl šéf zastupitelství Libor Malý. Nadřízení žalobci mohou rozhodnutí policie schválit, nebo naopak odložení případu zrušit a nařídit nový postup.

V hlavní větvi se mezitím snaží zvrátit pravomocný rozsudek obhájci odsouzených mužů, kteří na podzim podali návrh na obnovu procesu. Reagovali na zjištění novinářek Seznam Zpráv, které upozornily na některé nesrovnalosti ve vyšetřování.

Krajský soud se návrhem na obnovu naposledy zabýval v pondělí, kdy vyslechl zmíněného svědka Mencla. Vypovídal i farář, který se znal s Menclovým bratrancem Milanem Rakašem. Ten se měl duchovního zeptat, zda má jít svědčit ve vážné věci. „Nabyl jsem dojmu, že nechce jít vypovídat,“ řekl kněz. Zpětně si myslí, že mohlo jít o kauzu vraždy ve Slopném.

Soud bude možnou obnovu řízení řešit znovu na začátku dubna. Odsouzení muži, kteří vinu od začátku odmítají, poukazují i na nejasnosti ohledně svých pachových stop. Ty se našly na místě činu a byly jedním z důležitých důkazů. Straňák se Šimonem tuto metodu zpochybňují.

Přečtěte celý článek