Vládní spor o eurokomisaře a problém pro STAN? Fiala i Vondra se postavili na stranu Pirátů

před 3 týdny 38

„Pan premiér opakovaně potvrdil, že návrh kandidáta či kandidátky náleží koalici PirSTAN. Rozhodnout však musí vláda,“ řekla v neděli pro ČTK mluvčí vlády Lucie Ješátková. Ve stejný den se k tématu vyjadřoval také Alexandr Vondra v Partii na CNN Prima NEWS: „Nebyl jsem u toho, když vznikala vláda. Pak jsem se ptal pana premiéra. Pochopil jsem to jako slib pro tehdejší koalici PirSTAN.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tahanice o pravicové voliče? Spolu ztrácí, Přísaha bojuje. Své může říct i Kalousek

Vypadá to, že ODS se ve sporu STAN a Pirátů staví jednoznačně na stranu druhé jmenované strany. „Pan premiér Fiala potvrdil několikrát platnost dohody, která říká, že eurokomisaře nebo eurokomisařku nominují Piráti a Starostové. Předpokládám, že ta dohoda platí,“ řekl pro CNN Prima NEWS již před časem europoslanec a pirátský lídr do eurovoleb Marcel Kolaja. Ten sám by měl o místo českého komisaře zájem.

Ještě ostřeji se na adresu hnutí STAN vyjádřil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Byl bych rád, kdyby se Starostové k nominaci kandidátů na eurokomisaře postavili férově. Je to výsada Pirátů a STAN, rozhodně to není pouze na Starostech. Bylo by dobré, kdyby zástupci STAN přestali takto mluvit do médií. I pan premiér Petr Fiala uvedl, že rozhodnutí bude na koalici PirSTAN,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS.

Je evidentní, že Starostové vnímají upečenou gentlemanskou vládní dohodu jinak než Piráti. Například místopředseda STAN a kandidát do europarlamentu Jan Farský pro CNN Prima NEWS loni na podzim řekl, že výsadu navržení kandidáta na eurokomisaře by měli mít právě Starostové.

Pravdou je, že ještě nedávno se Fiala k navrhování kandidátů na eurokomisaře vyjadřoval odlišně než nyní. Například v prosinci webu Deník.cz řekl, že budoucího představitele Komise by mělo navrhnout pouze hnutí STAN. Také ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan minulý týden webu Novinky.cz sdělil, že dál počítá s ústní dohodou, že eurokomisaře navrhne jeho hnutí.

V případě Starostů se ve veřejném prostoru mluví o více možných uchazečích. Kromě již zmíněného Farského se v médiích objevují také jména ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely či někdejší prezidentské kandidátky Danuše Nerudové. Ta společně s Farským povede kandidátku STAN do eurovoleb.

Volby do europarlamentu se uskuteční v červnu. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si ty nejzajímavější z nich.

Přečtěte celý článek