Dva miliony stále leží na zemi. Domácí Counter-Strike špička vstupuje do českého šampionátu

před 1 měsíc 30

Úvodní turnaj sezóny zatím nenabídl žádné překvapení, ačkoliv jedno se začínalo objevovat na obzoru. Podle očekávání se do finálového víkendu dostaly všechny čtyři plně profesionální Counter-Strike týmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ambiciózní česká hra se ukázala světu. Gray Zone Warfare je nemilosrdná a plná nebezpečí

Jejich nadvládu se pokoušela zastavit amatérská mužstva, která musela projít systémem otevřených a uzavřených kvalifikací, než se ocitla v osmičlenné základní skupině. Největším diváckým tahákem byla účast mužstva Lan Party Hotel, v jehož sestavě nastoupil oblíbený český streamer a youtuber Vladimír Marvan, který je v on-line světě známý pod přezdívkou czMarv.

Ten dal dohromady pětici hráčů Counter-Striku a společně se zúčastnili prvních kvalifikačních bojů. Skrze ně se probojovali až do skupinové fáze turnaje Tipsport CS Winter. Při své cestě si poradili například s talentovaným juniorským týmem Sampi.

GALERIE: Domácími mistry Counter-Striku se stali hráči Sampi.Tipsport

„Myslím, že mluvím za všechny, že tento moment je v našich životech srdcový, co se CZ/SK esportu týče. Možná je to hodně nadsazené, ale já to tak cítím. Všechno, co se stalo za tuto kvalifikaci, je naprosto šílené. Všichni z toho máme hroznou radost,“ jásal Marvan radostí po úspěšné kvalifikaci.

Ve skupinové fázi se jeho banda střetla s profesionálními týmy, kde už to pro ni byla konečná. Lan Party Hotel však ukázal, že amatérská mužstva mohou uspět i v dnešní době, kdy se esport profesionalizuje.

Podle bookmakerů jsou největšími favority finálového víkendu Sinners. Přitom poslední vítězství na domácí scéně slavilo liberecké mužstvo v listopadu 2022 na MČR v Brně. Od té doby neví, jak chutná vítězství v českém turnaji.

Turnaj, který nemá jasného favorita

„Navzdory změnám v sestavách, které nastaly po brněnském grandfinále, se do play-off prvního letošního turnaje probojovaly stejné týmy. Dynamo Eclot, které má nejblíže k Tipsport Grand Slamu, zatím bookmakery nepřesvědčilo. Vidina dvou milionů, od kterých je dělí jediný vyhraný turnaj, je sice velká motivace, ale bookies ve finále předpokládají souboj mezi SINNERS a Sampi.Tipsport. Hříšníci by mohli ovládnout jak upper bracket finále, tak i pozdější grandfinále,“ odhaduje možný vývoj vedoucí oddělení esportů v Tipsportu Tomáš Mencl.

Podle snipera Dynama Eclot Davida Bílého je první turnaj skutečně vyrovnaný. „Favority jsme my a Sinners. Sampi mají také šanci na výhru, popravdě je to dost náhodné. Každý může vyhrát, a to je podle mě mega zábavné z pohledu diváka,“ říká David Bílý alias forsyy.

Podobně to vidí i aktuální mistr Lukáš Lintner ze Sampi. „Chtěl bych říct, že favoritem jsme my, ale šance jsou vyrovnané. Je to premiéra pro nás všechny v nových sestavách,“ poukazuje mladý slovenský střelec na fakt, že mužstva nejlepší čtyřky sáhla na konci loňského roku do svých soupisek a přivedla nové tváře.

První letošní turnaj Tipsport CS Winter začíná už v pátek, v sobotu diváci poznají první tým postupující do finále, které je pak na programu v neděli večer. Na vítěze čeká peněžní odměna 180 tisíc korun. Během celého roku se mezi týmy rozdělí celkem 3,7 milionu korun.

Letošní sezóna v Counter-Striku nabídne pět velkých turnajů. Po Tipsport CS Winter, který vrcholí během tohoto víkendu, přijdou ještě jarní, letní a podzimní klání. V listopadu pak sezónu zakončí tradiční mistrovství České republiky, kde domácí scéna pozná šampiona.

Dynamo Eclot je stále ve hře o dvoumilionový bonus

Týmy se ale musí snažit i v průběhu roku. Během úvodních čtyř turnajů totiž sbírají body do MČR žebříčku, které rozhodnou, kdo na závěrečný turnaj sezóny postoupí a také o nasazení do rozhodujících bojů.

Mužstva dále bojují o dvoumilionový bonus Tipsport Grand Slam, k němuž má nejblíže pardubické Dynamo Eclot. V průběhu minulého roku vyhrálo čtyři turnaje a páté vítězství mohlo získat v Brně. Jenže tam ve finále MČR dostalo stopku od hráčů Sampi. Nyní má Dynamo Eclot poslední šanci. Grand Slam totiž čeká na vítěze pěti z osmi po sobě jdoucích turnajů.

Pokud však Dynamo Eclot o tomto víkendu neuspěje, otevírá se šance i pro ostatní týmy. Stačí vyhrát všech pět turnajů v letošní sezóně a získat kufřík s pohádkovým bonusem.

První čtyři turnaje se konají ve Vodafone PLAYzone Aréně na pražském Chodově a do moderního a unikátního prostoru mají přístup i diváci. Mistrovství České republiky se v listopadu opět uskuteční v Brně a bude součástí festivalu Life!

VIDEO: Podívejte se v televizním pořadu Enter na reportáž z loňského Tipsport MČR CS2:

Přečtěte celý článek