Česko potřebuje kodexy pro zákonodárce a soudce i lepší protikorupční dohled, radí Rada Evropy

před 1 měsíc 43

Česko sice má pevný právní rámec pro boj s korupcí v nejvyšších výkonných funkcích, ale nedostatečně na jejich dodržování dohlíží a pravidla málo vymáhá. Uvedla to protikorupční skupina Rady Evropy (GRECO) ve své hodnoticí zprávě. Za řešení považuje přijetí kodexu chování pro zákonodárce, soudce a státní zástupce, který bude zároveň spojen s účinným a důvěryhodným kontrolním a sankčním mechanismem.

„Česká republika má robustní právní rámec pro prevenci korupce a boj proti ní, ale jedná se o systém založený na pravidlech, v němž se očekává, že osoby ve vrcholných výkonných funkcích znají pravidla a budou je dodržovat. Příliš málo se zaměřuje na vedení, školení a osvětovou činnost, stejně jako na dohled a vymáhání,“ stojí v nové hodnoticí zprávě GRECO.

Ke zlepšení situace doporučila protikorupční skupina lépe identifikovat a řešit rizika týkající se integrity osob ve vrcholných výkonných funkcích. Za problém považuje, že většina osob v těchto pozicích nepodléhá etickým pravidlům ani poradenství v oblasti bezúhonnosti a že lobbování zůstává neregulované. Doporučila proto „aby byl přijat a zveřejněn kodex chování pro osoby ve vrcholných výkonných funkcích s jasnými pokyny týkajícími se střetu zájmů a dalších záležitostí souvisejících s integritou“.

Kodex by měl stanovit, jak nakládat s dary, pozvánkami, externími aktivitami nebo jaká omezení by měla platit po skončení pracovního poměru.

Sporní ministerští poradci

Problematické je z pohledu GRECO také fungování poradců ministrů. Skupina míní, že by měli podléhat požadavkům na zveřejňování informací o svém majetku, zájmech a činnostech. Prohlášení osob ve vrcholných výkonných funkcích by měla být snadno a včas zpřístupněna veřejnosti a měla by být ověřována nezávislým kontrolním mechanismem. Za zásadní považuje protikorupční skupina také posílení povinnosti oznamovat, přičemž dotčená osoba by pak byla vyloučena z rozhodování.

Pokud jde o policii, skupina GRECO doporučuje, aby české orgány přijaly opatření ke zvýšení zastoupení žen na všech úrovních, zejména na vedoucích pozicích. V průběhu kariéry policistů by se podle ní měly pravidelně provádět kontroly bezúhonnosti.

Zpráva také vyzývá k lepší regulaci sponzorských a jiných darů pro policii, aby se zvýšila transparentnost a zabránilo se střetu zájmů, a k doplnění etických norem o praktické pokyny a mechanismus důvěrného poradenství. Skupina GRECO se domnívá, že by měla být přijata odpovídající právní úprava omezení po skončení pracovního poměru. V neposlední řadě by měly být zveřejňovány stížnosti na policejní zaměstnance a opatření přijatá k jejich řešení.

Rada Evropy je mezinárodní organizace se sídlem ve Štrasburku. Sdružuje 47 evropských zemí, nemá souvislost s Evropskou unií ani s jejími institucemi.

Přečtěte celý článek