Moskva uvedla, že obsadila obec západně od Avdijivky, Kyjev potvrdil ústup

před 1 měsíc 57

foto Ilustrační foto - Poničené budovy v Ruskem dobytém ukrajinském městě Avdijivka, 25. února 2024.

Kyjev/Moskva - Ruská vojska dobyla ves Lastočkyne, ležící asi dva kilometry západně od Avdijivky na východě Ukrajiny, ohlásilo dnes ruské ministerstvo obrany podle tiskových agentur. Ukrajinští vojáci ustoupili na novou obrannou linii, aby zabránili dalšímu ruskému postupu na západ, uvedl armádní mluvčí podle serveru Ukrajinska pravda. Ten zveřejnil i nákres nové linie na mapce bojiště.

"Jednotky se stáhly ze vsi Lastočkyne, aby zaujaly obranu na linii Orlivka-Toneňke-Berdyči s cílem nepřipustit další postup nepřítele na západ," řekl Dmytro Lychovij, mluvčí ukrajinských sil bránících tento úsek fronty.

První zprávy o okupaci Lastočkyne se objevily už v sobotu, o den později Lychovij upřesnil, že ukrajinští vojáci se stáhli na západní okraj vsi, kde se dále bojuje. O stažení ukrajinských sil z Avdijivky informoval hlavní velitel Oleksandr Syrskyj 17. února, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom tvrdil, že v bojích o město utrpěli Rusové sedmkrát vyšší ztráty než Ukrajinci, připomněla Ukrajinska pravda.

Ruské ministerstvo obrany dnes tvrdilo, že ruské jednotky zlepšily své pozice u Avdijivky a také odrazily šest ukrajinských protiútoků. Ukrajinské ztráty odhadlo na 410 vojáků.

Tvrzení nepřátelských stran nelze v podmínkách války bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Agentura Reuters poslední neúspěchy na bojišti spojila se stížnostmi ukrajinských generálů na nedostatek zbraní a munice. Prezident Zelenskyj v neděli zopakoval, že ukrajinské vítězství závisí na pokračující podpoře Západu, zatímco válka pokračuje třetím rokem.

Přečtěte celý článek