Francie: DGSI vyšetřuje pokus o destabilizaci evropských voleb ze strany proruských kandidátů

před 1 měsíc 55

4. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Francouzské domácí zpravodajské služby mají zájem o sestavování kandidátky osob sloužících zájmům Moskvy, vedené bývalým francouzským europoslancem Jeanem-Lucem Schaffhauserem, jemuž pomáhají proruské postavy blízké krajní pravici, píše Jacques Follorou.

Francie pomalu chápe, že ve válce je propaganda stejně nebezpečná jako děla. Na podzim roku 2023 zahájilo Generální ředitelství pro vnitřní bezpečnost (DGSI) vyšetřování podezření z pokusu o destabilizaci voleb do Evropského parlamentu, které se konají dne 9. června. Podle informací, které shromáždil deník Le Monde a které potvrdil zdroj z ministerstva vnitra, se týkají vytvoření kandidátní listiny ve Francii, která by sloužila zájmům Ruska a mohla těžit z podpory Moskvy. Další země Evropské unie (EU) údajně čelí podobným hrozbám, jejichž cílem je oslabit protimoskevskou frontu, která vzešla z války na Ukrajině. Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell 3. ledna varoval, že v tomto volebním roce "je Evropa v nebezpečí".

Prozatím jsou šetření DGSI pouze administrativního charakteru, ale již byla předmětem četných technických a lidských opomenutí. Nikdo z osob podezřelých z účasti na této operaci nebyl vyslechnut a podle našich informací francouzští zpravodajci dosud neprokázali formální spojení mezi ruským režimem a jeho francouzskými spolupracovníky. Hlavní evropské zpravodajské služby nicméně této hrozbě přikládaly dostatečnou důvěryhodnost, aby se v polovině března sešly a koordinovaly své úsilí a reagovaly na tento velký koordinovaný útok.

DGSI již několik měsíců monitoruje návrh evropské kandidátky bývalého francouzského poslance Evropského parlamentu za Národní frontu (dřívější název RN) Jeana-Luca Schaffhausera, a to s pomocí proruských osobností blízkých krajní pravici, jako je bývalý voják Pierre Plas, novinář Dimitrij de Kochko a bývalí členové RN, jako je Guillaume Pradoura. Schaffhauser byl v roce 2023 vyslechnut v Národním shromáždění parlamentní vyšetřovací komisí pro zahraniční vměšování do francouzského politického života. Intervenoval při získávání dvou půjček Národní fronty určených k financování strany Marine Le Penové, včetně půjčky, kterou v roce 2014 poskytla ruská banka.

Schaffhauser, člen reakcionářské organizace Opus Dei, se netají svým snem o tom, že se krajně pravicové strany dostanou k moci v celé EU. Tento bývalý konzultant společností Dassault a Thales v Rusku nyní pracuje na získání potřebných finančních prostředků na financování své kampaně. "Potřebuji 2,5 milionu eur," říká. "Obnovil jsem poradní mise ve sporech mezi státy, zejména s Itálií. Ze zřejmých důvodů nemohu zavolat bohatému Rusovi. Odmítám jakoukoli formu zahraničního vměšování do mého politického přístupu, jednám v zájmu Francie."

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

374

Přečtěte celý článek