Evropa může vyslat vojáky na Ukrajinu, nevyloučil Emmanuel Macron na konferenci v Paříži

před 1 měsíc 63

Na konferenci v Paříži se kromě jiného hovořilo i o možnosti vyslat pozemní jednotky západních států na pomoc bojující Ukrajině. Přestože přítomní politici nedošli v této otázce ke shodě, nevyloučil francouzský prezident v budoucnu nasazení pozemních vojsk proti Rusku.

„Bavili jsme se o tom. V současné době ale nepanuje shoda ohledně vyslání vojsk. V budoucnu by však v této věci nemělo být nic vyloučeno. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom Rusku zabránili tuto válku vyhrát,“ odpověděl Emmanuel Macron po pařížské konferenci na otázku, zda Evropa pomůže Ukrajině nejen zbraněmi, ale i nasazením vojáků.

Francouzský prezident zároveň zdůraznil, že všichni zúčastnění lídři souhlasí s tím, že nechtějí jít do války s „ruským lidem“, a také vyjádřili svůj záměr stále se držet omezení eskalace konfliktu, jak to dělali od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Západní země mají podle Macrona v úmyslu udělat vše, co je nezbytné, aby zabránily Rusku ve vítězství v konfliktu. „Všechno je možné, pokud je to užitečné k dosažení našeho cíle,“ prohlásil Emmanuel Macron a připomněl, že Evropa by se měla připravit na ruský útok v budoucnu.

„Z kolektivní analýzy plyne, že Evropa může za několik let očekávat ruský útok,“ uvedl také bez bližších podrobností francouzský prezident.

Přečtěte celý článek