💦 V dnešních odpoledních a večerních srážkách, které postupují od jihovýchodu je možné, že se objeví neobvykle zbarvený poprašek například na okenních parapetech či vozidlech.

☁️ Nad Českem a okolními státy se v oblačnosti vyskytuje velké množství saharského prachu, což… pic.twitter.com/aBDLg8IE8i

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) March 1, 2024

V Česku opět padaly teplotní rekordy. Zaznamenalo je 22 ze 166 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejvyšší teplota byla ve Vidnavě na Jesenicku, kde naměřili 16,3 stupně Celsia. Tato stanice ale funguje kratší dobu, proto se do celkové bilance rekordů nepočítá, sdělil Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Praha 20:36 1. března 2024

Druhá nejvyšší teplota byla v Borohrádku na Rychnovsku, rovných 16 stupňů Celsia. O desetinu stupně chladněji pak bylo v Javorníku na Jesenicku. Také obě tyto stanice ale fungují kratší dobu než 30 let.

Letošní únor byl v Česku nejteplejší od roku 1961. Teplotně by překonal i většinu březnů, píše ČHMÚ

Číst článek

Mezi rekordy se počítá například hodnota ze stanice na letišti v Pardubicích, kde bylo 15,9 stupně Celsia. Nové maximum má i Jeseník s teplotou 15,6 stupně. Ve Velichovkách na Náchodsku pak naměřili rekordních 15,4 stupně a v Rychnově nad Kněžnou 15,3 stupně Celsia. „Rekordy padaly především ve východních Čechách a také v Moravskoslezském a Olomouckém kraji,“ podotkl Handžák.

V sobotu přes den má být zataženo až oblačno, zpočátku dne se na severozápadě Čech může místy objevit občasný déšť, jinde budou srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty se dostanou na 11 až 15 stupňů Celsia, na západě a při déletrvající mlze se budou pohybovat kolem deseti stupňů.

Meteorologové očekávají srážky už v pátek večer. Může se v nich objevit písečný prach ze Sahary, který se v současnosti vyskytuje v oblačnosti nad Českem a okolními státy. Fenomén vzniká při bouřích nad Saharou, při kterých se zvedne velké množství písku do vzduchu. Díky síle větru se pak písečný prach může dostat až do Evropy či okolních afrických států. Lidé ho mohou vidět nejčastěji na okenních parapetech nebo sklech aut. V zimě se může čerstvě napadaný sníh zbarvit do žluta až oranžova, jindy zase lidé mohli pozorovat zabarvený déšť.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko Guterres a desítky zemí. Von der Leyenová dorazila do Kyjeva

  2. Řidič ‚velmi pravděpodobně‘ úmyslně najel do lidí ve Štětíně. Zraněných je nejméně 19, nejde o terorismus

  3. V Česku znovu padaly teplotní rekordy. O víkendu má pršet a může se objevit i déšť se saharským pískem

  4. Stovky minimozečků v Petriho miskách. Vědci z Brna na nich sledují vývoj Alzheimerovy choroby

  5. Narovnání práv stejnopohlavních párů? Dali jsme jim 95 procent, říká poslankyně Válková z hnutí ANO

  6. ONLINE: Před hřbitovem, kde je pohřbený Navalnyj, truchlící lidé stále stojí frontu

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme