Bývalý německých kancléř Schröder ocenil Scholzův postoj ke střelám Taurus

před 1 měsíc 27

foto Ilustrační foto - Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder před logem ruského státního plynárenského podniku Gazprom. 

Berlín - Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder ocenil postoj současného šéfa spolkové vlády Olafa Scholze, který odmítá dodat Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus. Schröder, který má v Německu kvůli úzkým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina kontroverzní pověst, v rozhovoru s agenturou DPA řekl, že Scholz dělá přesně to, co by od kancléře v současné situaci očekával.

"Pokud někdo jako německý spolkový kancléř usiluje o mír, pokud je někdo označován jako mírový kancléř, je to něco špatného?" řekl Schröder. "Olaf Scholz podle mě dělá to, co bych od spolkového kancléře nyní očekával," uvedl.

O střely Taurus, které mají dosah až 500 kilometrů, Ukrajina dlouhodobě usiluje. Tyto zbraně chtějí na Ukrajinu dodat opoziční konzervativci z unie CDU/CSU a také část Scholzových sociálních demokratů (SPD) a koaličních Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP). Scholz to ale opakovaně odmítl, což zdůvodnil tím, že nasazení taurusů by vyžadovalo zapojení německých vojáků, a tím by podle něj vzrostlo riziko zavlečení Německa do války na Ukrajině.

Devětasedmdesátiletý Schröder, který německou vládu vedl v letech 1998 až 2005, je v Německu spornou osobností. Po ruské invazi na Ukrajinu neodsoudil Moskvu za vojenskou agresi, kritizoval protiruské sankce a odmítal odejít z dozorčích rad ruských státních podniků, za což čelil tvrdé kritice. Hrozilo mu také vyloučení z domovské sociální demokracie (SPD), ze které vzešel i Scholz.

Rozpočtový výbor Spolkového sněmu předloni odebral Schröderovi peníze na kancelář a personál. Oficiálně to poslanci nezdůvodnili jako trest za kontroverzní vazby na Rusko, ale jako to, že bývalý kancléř již neplnil žádné povinnosti vyplývající z jeho funkce. Rozruch exkancléř vyvolal také loni v květnu, když se společně s představiteli pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) a s někdejším šéfem postkomunistické strany Levice Klausem Ernstem zúčastnil recepce na ruském velvyslanectví v Berlíně k oslavě porážky nacismu.

Přečtěte celý článek