Nákupy v Polsku přestávají dávat smysl, vzkázal Prouza. Zatímco tam ceny rostou, v Česku klesají

před 1 měsíc 58

V souvislosti s ukončením nulového DPH na potraviny v Polsku výhodnějším nákupům u našich sousedů odzvonilo. Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, pro deník FORUM 24 přiblížil vývoj cen z dlouhodobého hlediska u nás i v Polsku a vysvětlil, proč aktuální trend klesajících cen u nás, zatímco ceny potravin v okolních zemích rostou, není pouze důsledkem vyrovnávání mnohem horšího stavu.

Zvyšování cen v Polsku a konec nulové DPH znamenají, že už se nákupy v Polsku nevyplatí. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza pro deník FORUM 24 vysvětlil, že nákup v Polsku už plošně levnější než v Česku nebude.

„A nejde jen o potraviny, platí to třeba i pro benzín. U řady komodit se ceny srovnaly,“ řekl a dodal, že podobně jako v Česku bude možné nakoupit některé věci výhodně ve slevách, ale na to stačí sledovat i slevové akce v Česku.

Na konci března totiž v Polsku vyprší platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty u některých základních potravin, například mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny. Polské ministerstvo financí k tomuto opatření přistoupilo v únoru roku 2022 ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci. Nyní své rozhodnutí zdůvodnilo zpomalením meziročního růstu cen potravin a nealkoholických nápojů a právě klesající inflací.

Prouza navíc upozornil na to, že zatímco v Polsku a dalších okolních zemích ceny potravin dál rostou, v Česku naopak rychle klesají, přičemž argument, že by tento vývoj byl důsledkem daleko vyšších cen v Česku a tím pádem by u nás docházelo pouze k narovnávání mnohem horšího stavu než u našich sousedů, není relevantní.

Podle dat Eurostatu, který sleduje cenové trendy, rostou ceny v Polsku a na Slovensku z dlouhodobého hlediska za posledních deset let mnohem rychleji než v Česku, uvedl Prouza s tím, že v Polsku sice rostly z nižšího základu u nás, ale rozdíl se čím dál rychleji smazává.

Eurostat, Food price monitoring tool FOTO: Eurostat

FOTO: Eurostat

Z grafu vývoje cen od roku 2005, tedy historie 20 let, pak vyplývá, že ceny v České republice většinou rostly pomaleji nebo stejně jako na Slovensku. Poslední dobou se ovšem nůžky rozevírají výrazně znatelněji, a to i v případě našich polských sousedů.

Eurostat, Food price monitoring tool FOTO: Eurostat

FOTO: Eurostat

Meziroční inflace pak sice v Česku v roce 2022 rostla rychleji než v Polsku, ale nyní už u nás klesá, zatímco v Polsku stále roste. A je to stejné jako v případě Slovenska, kde předloni inflace rostla podobně jako v Česku.

Eurostat, Food price monitoring tool FOTO: Eurostat

FOTO: Eurostat

Přečtěte celý článek