Danko odstoupil ze slovenských prezidentských voleb. Podpořil jiného proruského kandidáta Harabina

před 1 měsíc 21

Šéf nejmenší slovenské vládní strany SNS Andrej Danko oznámil, že odstupuje z prezidentských voleb, jejichž první kolo bude v zemi v sobotu. Danko zároveň podpořil třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, se kterým ho spojují proruské názory. Krok Danko a Harabin na pondělní společné tiskové konferenci označili za spojování národních sil.

Bratislava 10:16 18. 3. 2024(Aktualizováno: 10:55 18. 3. 2024)

Šéf slovenské vládní strany SNS Andrej Danko oznámil, že odstupuje z prezidentských voleb

Šéf slovenské vládní strany SNS Andrej Danko oznámil, že odstupuje z prezidentských voleb | Foto: Marko Erd/SME | Zdroj: Profimedia

Harabin se v pondělí vyslovil například proti „poklonkování“ Evropské unii a pro neutralitu Slovenska, které je členem Severoatlantické aliance a na jehož území působí například mnohonárodní bojové uskupení NATO pod českým velením.

Harabin v pondělí také tvrdil, že „nastupuje superglobální velmoc Ruská federace“ a pokud by Rusko zaručilo neutralitu Slovenska, měla by tato středoevropská země zajištěnou svou další existenci.

🇸🇰 Andrej Danko ze SNS odstoupil z prezidentských voleb ve prospěch Štefana Harabina. Chce zabránit tříštění národních sil.

— Ladislav Novák (@ladislavnov) March 18, 2024

Podpora Danka pro přímou prezidentskou volbu podle nedávného průzkumu agentury Focus dosáhla jen kolem tří procent. Preference bývalého ministra spravedlnosti a někdejšího šéfa slovenského nejvyššího soudu Harabina byly 12,7 procenta.

Fico na prezidenta podporuje Pellegriniho, zatím spíš vlažně. Vyhovovat mu ale může i Korčok

Číst článek

Harabinova popularita v dosavadních průzkumech výrazně zaostává za favoritem voleb, předsedou vládní strany Hlas-demokracie Peterem Pellegrinim, i exministrem zahraničí Ivanem Korčokem. Právě Pellegrini a Korčok by podle průzkumů měli postoupit do očekávaného rozhodujícího druhého kola. Danko má podle slovenských médií s Pellegrinim dlouhodobě napjaté vztahy.

„Pokud vyhraju prezidentské volby, ani jeden voják, ani jeden náboj, ani jeden cent nepůjde na Ukrajinu, ani jeden migrant nepřijde na Slovensko a ani jeden voják cizího státu nebude na území Slovenské republiky,“ tvrdil v pondělí Harabin.

Už dříve Danko i Harabin odmítali označit Rusko za agresora kvůli jeho vojenské invazi na Ukrajinu z února 2022.

Do voleb slovenského prezidenta se původně zaregistrovalo 11 kandidátů.

ČTK

Přečtěte celý článek