Fiala se setkal s Clintonem. Oceňuje roli Česka v Evropě a při pomoci Ukrajině, řekl premiér

před 1 měsíc 38

před 3 mminutami|Zdroj:

ČTK

Bývalý americký prezident Bill Clinton při pondělním setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) ocenil roli Česka při pomoci Ukrajině. Předseda vlády to řekl po jednání v Kramářově vile. Clintonovi poděkoval za pomoc se vstupem Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Bývalý americký prezident je hlavním řečníkem na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která ve Španělském sále Pražského hradu v úterý připomene 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. V Praze je Clinton od sobotního večera.

Fiala s Clintonem v pondělí v Kramářově vile hovořili o minulosti i o současných výzvách. „Poděkoval jsem prezidentu Clintonovi za jeho pomoc se vstupem České republiky a dalších zemí do Severoatlantické aliance,“ uvedl premiér. Státníci se bavili také o současné situaci, Clinton podle Fialy oceňoval roli Česka v Evropě a při pomoci Ukrajině.

Odpoledne Clinton zamířil na recepci do pražské rezidence amerického velvyslance, kterým je v současnosti Bijan Sabet. Kromě něj se setkání zúčastnil také někdejší generální tajemník NATO George Robertson či český prezident Petr Pavel. Fotografii z akce zveřejnil na síti X server natoaktual.cz.

Clinton byl prezidentem USA mezi roky 1993 a 2001. V minulosti navštívil Prahu několikrát, poprvé v roce 1970 jako čtyřiadvacetiletý student. V lednu roku 1994 pak už jako 42. prezident USA při setkání s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem oznámil, že rozšíření NATO není otázkou jestli, ale kdy. V říjnu 2001 se Clinton v Praze zúčastnil mezinárodní konference Forum 2000, v listopadu 2005 setkání Madridského klubu a v prosinci 2011 přijel na Havlův státní pohřeb.

V Praze je Clinton od sobotního večera, v neděli se zúčastnil neformální společenské akce v jazzovém klubu Reduta. Na akci dorazil i český prezident Petr Pavel s manželkou, bývalá první dáma Dagmar Havlová a někteří čeští politici. Clinton si v Redutě připomněl svou druhou návštěvu Česka v lednu roku 1994. Hrad dnes bez dalších podrobností oznámil, že Pavel udělí v úterý Clintonovi státní vyznamenání. Clinton je už od roku 1998 držitelem Řádu bílého lva.

Udělení státního vyznamenání

Podle někdejšího šéfa protokolu Pražského hradu Miroslava Sklenáře je možné, že Pavel Clintonovi udělí Řád T. G. Masaryka I. třídy. Ačkoli se jedná o nižší formu vyznamenání než Řád bílého lva, jeho udělení držiteli vyšší formy neodporuje zákonu o státních vyznamenáních, řekl Sklenář.

Na úterní konferenci promluví také Fiala, Pavel, ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) nebo bývalý generální tajemník NATO Robertson. Česká republika se stala členem NATO společně s Polskem a Maďarskem 12. března 1999.

Přečtěte celý článek